@Fidelis: każda tępi, jedne mniej, inne bardziej. Bambus bardziej ;) jest cholernie twardy i trwały co wymieniają jako zaletę, ale siłą rzeczy tępi to krawędź tnącą bardziej niż drewno
@papiez_: Właśnie miałem wrażenie, że noże tępią mi się szybciej niż powinny. Niby nie jakąś wysoka półka, ale powinny wytrzymywać dłużej. Szkoda, wytrzymałe są te bambusy
@papiez_: co z krojeniem mięsa na drewnianych deskach? przecież to idealne środowisko dla bakterii, chyba, że coś bredzę, ale przecież drewno wszystko pije
#gotujzwykopem #gotowanie #noze
@nicniezgrublem: 5cm
@ominous3: mam oddzielne deski do mięsa, ryb i reszty
@ominous3: tak, nie używam innych. Nie jestem specem od biologii więc ci nie powiem jak z florą bakteryjną na takiej desce.
@reevo2: nie, wilgotna gąbką i tyle. Sok np z pomidora ręcznikiem papierowym.