Wpis z mikrobloga

Z racji tego,że tagi jako tako ożyły to chciałbym zaprosić do obserwowania tagu #ziemniakowniezostawiaj

Zwłaszcza,że wiele osób pewnie trochę ominęło.

Dziś przy kotlecie @arinkao zapytałem co ja mam przygotować na kolację bo nie miałem pomysłu. Kto by się spodziewał tak nietuzinkowej odpowiedzi, zasugerowany został mi... Stek.

Pomyślałem,że jeden kotlet z ziemniakami już dziś jest i poza tym to nuda, ale później stwierdziłem,że wychodzę na przeciw i ja też dziś podam kotleta z ziemniakami. Aaa, jeszcze był sos więc i ja muszę mieć jakiś sos, ale nie znów urnebes czy Chimichurri przecież.

Z racji tego,że jest to dedykacją a dedykacje ślę na Podhale, które sam de facto kocham i odwiedzam w każdy urlop to powstał sos na bazie tego co my ziemniaki oraz steki kochamy najbardziej bo smakowo gramy do jednej bramki.

Mamy tutaj sos rozmarynowy, na maśle z czosnkiem oraz oscypkiem. Same mocne, dominujące smaki, ale złagodzone śmietanką dają odpowiedni balans. Oczywiście świeży rozmaryn z krzaka.

Antrykot jak antrykot, 350g cięcie, nie bastowałem bo już masła, czosnku i rozmarynu tam wystarczy.

Gniazdko z gorzkawej rukoli, ale jednak z miodowym winegretem. Karmelizowana marchewka i trochę przyjarana, blanszowana wcześniej brukselka. Dla świeżości pomidor.

I serce na taler... Desce

Generalnie chodzi o sos, no i kotlet z ziemniakami też, wiadomo bo tak miało być. Jakość zdjęć w przyszłości się poprawi jak wymienię tego starego Xiaomi..

#gotujzwykopem
#gotowanie
#jedzenie
#jedzzwykopem
#foodporn
Ziemniak43212 - Z racji tego,że tagi jako tako ożyły to chciałbym zaprosić do obserwo...

źródło: IMG_20230130_203405

Pobierz
  • 4
@Ziemniak43212: Mamy tutaj sos rozmarynowy, na maśle z czosnkiem oraz oscypkiem

To sie nigdy nie znudzi, sos rozmarynowy na maśle z czosnkiem i oscypkiem. Mało jest smaczniejszych rzeczy. Jak go zrobiłeś? Mam na stanie trochę doniczek rozmarynu, woreczek czosnku i jednego oscypka.
@arinkao: Improwizowałem z tego co miałem, akurat został mi taki mały kawałek oscypka.

Na maśle drobno posiekany czosnek i i rozmaryn z 2-3 minuty, łodygi też ale później wyjąłem, tylko aby odzyskać z nich smak i aromat. Później śmietanka i drobno posiekany oscypek. Doprowadzam do wrzenia i rózgą łącze.

Później oceniłem na ile oscypek mi zagęścił i zasolił sos i ewentualnie korygowałem. Delikatnie go zblędowałem i zagęśxciłem, trochę świeżego czarnego pieprzu.
@Ziemniak43212: Ja go stosowałam najcześciej do ryb. Pecorino jest bazą dobrych sosów włoskich wiec jak masz oscypka, spokojnie możesz tym operować, tym bardziej że ma ostrzejszy smak. Sera takiego nie dawałam do sosu, ale już go widzę w makaronie albo z polędwicą wołową. Albo z chlebkiem lub takim ziemniakiem, zamiast gzików :) Jaka śmietana?