Wpis z mikrobloga

Hej programisty

Mam do Was #pytanie

Jaki język programowania jest teraz bardzo/najbardziej powszechnie używany? W sensie, że używa się go np. do programowania aplikacji na PC, Android i choćby jakieś zastosowania w stronach internetowych.

Python? Ruby? O tych dwóch często słyszałem i może warto by w nich coś popróbować.

#programowanie
  • 17
  • Odpowiedz
@bart606: C/C++ Ty mi powiesz, że nie ale na każdym smartfonie JVM jest zaimplementowana w C/C++, tak samo jak wszystkie urządzenia wbudowane np. w samochód, pralkę, mikrofalówkę, domofon, kalkulator, multimetr, telewizor i milion innych wynalazków.
  • Odpowiedz
@bart606: Nie ma takiego języka, problem jest taki, że wiele organizacji i korporacji stworzyły super uniwersalne platformy tak żeby wszystko zunifikować, tylko, że wyszło, że teraz mamy kilkanaście uniwersalnych standardów.
  • Odpowiedz
@WolverinePL: No tak. Zastanawiałem się też w jakim języku najwięcej softu się teraz pisze i pisało przez ostatnie kilka lat, bo przez jakiś czas jeszcze te standardy będą obowiązywać i ktoś będzie potrzebny, by wprowadzać poprawki i nowe rzeczy.
  • Odpowiedz