Wpis z mikrobloga

Mirki, robię zupę, pierwszy raz kupiłam grzyby shitake (zawsze używałam mun) na opakowaniu sposób przygotowania był dosyć lakoniczny ' grzyby namoczyć w ciepłej wodzie aż zmiękną a potem zagotować lub usmażyć'' Nie było podanego czasu a ja niestety nie wspomogłam się Internetem tylko analogicznie do mun, wrzuciłam je do ciepłej wody na 20 min a potem do bulionu z warzywami by się gotowały. Po fakcie sprawdziłam, że w Internecie w większości piszą o moczeniu całą noc xD lub kilka godzin i gotowaniu krótko bo niby robią się twarde. Czy te grzyby są spisane na straty, wyłowić je i wywalić czy po gotowaniu się w zupie z 1,5 h będą jednak dobre i zjadliwe? ( ͡° ʖ̯ ͡°)

#gotowanie #kuchniaazjatycka #kuchnia #gotujzwykopem #pytanie #japonia
  • 3