Wpis z mikrobloga

Planuje dziś testowo zrobić ogórki kimchi (oi kimchi) i mam wątpliwości/pytania:
- nie wiem czy w domu mam sezam a w większości przepisów dodają prażony sezam. Mogę to sobie zamienić na 1-2 łyżki oleju z prażonego sezamu??
- czy ktoś to robił i czy dodawał imbir? W połowie przepisów w net dają imbir a w innych nie? Jakie macie doświadczenie?

#gotujzwykopem #kimchi
  • 2
  • Odpowiedz
@Ice_Glaze: sezam przecież dostaniesz w każdym sklepie, sam możesz uprażyć, ale to tylko przyprawa, ja bym nie dodawał oleju, tylko jak nie masz to nie dajesz.
Imbir imo jest konieczny, bo bardzo wpływa na smak
  • Odpowiedz
  • 0
@xnor: dziś planuje zajechać do Lidl, jak tam dostane sezam to kupię a jak nie to nie chce mi się jeździć.
Co do imbiru to w kilku typowo koreańskich przepisach tam nie ma imbiru i to mnie ciekawi. Pewnie dodam ale nie dużo.
  • Odpowiedz