Wpis z mikrobloga

@xnor: Butter to jest masło.
Tikka Masala to potrawa brytyjska.
Vindaloo to potrawa portugalska, buchnięta przez Hindusów i przerobiona na własną modłę, a następnie buchnięta przez Brytyjczyków. Ale OK, tego się szczególnie nie czepiam, bo przynajmniej jest swego rodzaju specyficzna, nie jest masłem, ani kurczakiem po brytyjsku.
Jeśli już w ogóle patrzeć na pierogi w kontekście kuchni indyjskiej, to różnego rodzaju keema miałoby sens, bo to jest curry z mielonego mięsa.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@paramyksowiroza: w ankiecie bardziej chodzi o polskie pierogi z orientalnym farszem i ankieta jest stworzona dla przeciętnego konsumenta. Wydaje mi się, że każdy wie co to jest butter chicken, tikka masala czy vindaloo, bo takie nazwy znajdują się w kartach indyjskich restauracji w Polsce.
I tak dzięki za rozjaśnienie sytuacji i wypełnienie ankiety.
  • Odpowiedz
@xnor: Jeśli ktoś wie co to jest butter chicken i tikka masala, to doskonale wie, że to potrawy praktycznie bliźniacze, więc w pierogach nie będzie tu żadnej różnicy. Zamiast tego "buttera" daj samosy, o ile masz możliwość na zmianę ankiety...
Słowa "orientalny" nie używałbym w ogóle, bo kojarzy się z kuchniami z innych krajów.
Masz 1.5 miliarda Hindusów, masz 1.5 miliarda Chińczyków, do tego jeszcze Wietnam (bardzo kojarzący się ze słowem
  • Odpowiedz