Wpis z mikrobloga

  • 1
@przejelimikonto bierzesz tyle lopatki ile Ci sie tam podoba, ja zawsze 1.5-2kg. wrzucasz do worka strunowego razem z: musztarda miodowa, czosnkiem granulowanym, papryka slodka i ostra, gorczyca, pieprzem mielonym, octem jablkowym. Zamykasz worek, mieszu, mientolu, zeby sie wszystko ladnie zmieszalo i oblepilo i na noc do lodowki. Wstajesz rano, wywalasz do naczynia zaroodpornego, dorzucasz pokrojona cebule w czastki, kilka zabkow czosnku, polewasz troche oliwa i na okolo 1h do piekarnika na 200
  • Odpowiedz
@Dymass: Ja piekę szarpaną na odwrót. Najpierw do pieca na 8h w 100 stopniach pod przykryciem, a na koniec 2 godzinki bez przykrycia w 130. No i przed pieczeniem obowiązkowo trzymam mięso w solance z marynatą przynajmniej 12h. Z różnic to jeszcze sporo brązowego cukru idzie do marynaty. Mięsko jest wtedy słodko-pikantne, ale to już kwestia, co kto lubi.
  • Odpowiedz