Wpis z mikrobloga

Można gdzieś jeszcze kupić jajka z chowu klatkowego? Wszędzie tylko ściółkowe i z wolnego wybiegu, a ja lubie jak kura sie skupi na robieniu jajek, zamiast takich pierdół jak chodzenie
  • 69
  • Odpowiedz
@DeoLawson: ale chów klatkowy i ściółkowy to praktycznie to samo. Jedyna różnica jest taka, że w ściółkowym kury stoją stłoczone obok siebie na jednej wielkiej hali a w klatkowym każda ma swój boks, w którym ciężko jej się nawet odwrócić. Powiedziałbym, że chów klatkowy to taki upgrade chowu ściółkowego, gdzie hodowla jest dużo bardziej zautomatyzowana. Nic więc dziwnego, że ze ściółkowego są zasrane, a w przypadku tej hodowli klatkowej najprawdopodobniej jaja
  • Odpowiedz
@Glikol_Propylenowy: Wiem na czym polegają te sposoby chowu, ale odnoszę się wyłącznie do stanu jaj w LIDLU gdzie robię zakupy, klatkowe czyste, ściółkowe #!$%@? gównem i to masakrycznie mocno, każde jajo. Gdyby to było trochę więcej zabrudzeń nie miałbym problemu ale taka ilość mnie aż brzydzi i odbiera apetyt. Nie wiem, może to problem ich dostawcy a nie ogólny, ale mówię jak jest. Wątpię żeby te klatkowe były myte, bo tak
  • Odpowiedz
@grzypAtomowy: dokładnie! Łazi taka, dodatkowo jeszcze poza ludźmi nawet *kóry zmuszać do jedzenia robaków!

* kóra specjalnie przez "Ó", bo się odmienia - kOkoszka jedna, wielka pani na wybiegu.
  • Odpowiedz
epsza jajecznica z kawałkami kurzego gówna które wpadło podczas rozbijania jajka


@Simple-Man: to te jajka chyba najpierw maczasz w gównie, że nie potrafisz rozbić skorupki w taki sposób, żeby gówno nie wpadło na patelnię
  • Odpowiedz
@DeoLawson

Nic dziwnego że nikt tego syfu nie kupuje jak jajka całe obsrane. Jakoś w zachodnich krajach mozna takie jaja myć a w Polsce w dupie z tym.


Umyte musisz trzymać w lodówce, polskich nie musisz.
  • Odpowiedz
@powodzenia

ja to się zastanawiam jak oni na skalę przemysłową ogarniają jajka z wolnego wybiegu. coś czuję, że ten wolny wybieg jest wielkości przeciętnej klatki ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Bo tak dokładnie jest. A ludzie myślą, że sobie kurka biega po podwórku gdy tylko zechce.
  • Odpowiedz
@Glikol_Propylenowy

Pomijając już czystość jaj, jaja zarówno z chowu klatkowego, jak i ściółkowego są zazwyczaj marnej jakości i maja bardzo ograniczone walory smakowe, w niczym nie przypominające tych od kur z wolnego wybiegu.


Walory smakowe są nie do odróżnienia.
  • Odpowiedz
Jakoś w zachodnich krajach mozna takie jaja myć a w Polsce w dupie z tym


@DeoLawson:
1. W całej UE jest zakaz mycia jajek przed sprzedażą, co powoduje, że nie trzeba ich trzymać w lodówce
2. Z tego co pamiętam, to je się wnętrze jajka, a nie osraną skorupkę
  • Odpowiedz