Ależ słaba jest u nas dostępność dobrej wołowiny. Mieszkam w mieście wojewódzkim i praktycznie nie da się dostać stacjonarni dobrego steka sezonowanego, trzeba zamawiać online z hiper specjalistycznych sklepów. Oglądam mnóstwo kulinarnego Youtuba z USA, i bardzo ciężko przełożyć ich przepisy na naszą rzeczywistość, bo u nas w normalnym sklepie spożywczym praktycznie nie istnieje dział wołowy, oprócz udźca i szponderka na rosół.
Zastanawiam się nad zamówieniem większej ilości steków i zamrożeniem. Metodę reverse sear mam opanowaną, sos au poivre również, więc umiem sobie sama zrobić obiad. Czy mrożenie steków bardzo je rujnuje? Przede wszystkim chodzi o teksturę. Wołam @Mirkosoft bo on wie takie rzeczy xD
@BarkaMleczna: Dokładnie tak jest. Przed świętami miałam wielkie oburzenie bo w sklepach nie było wołowiny, przejrzałam wszystkie gazetki (nie ma u nas auchana i kauflanda) i szok. Za to przykładowo w niemieckim lidlu na promce mnóstwo wołowiny, nawet już rozbitej na rolady, u nas zasrane kurczaki i mięso mielone. Zajebiście, pasza dla polaka a szwab niech je dobre mięsko i się nie przemęcza.
Mrożenie nie zaszkodzi ale pamiętaj żeby dobrze wyschły
Czy mrożenie steków bardzo je rujnuje? Przede wszystkim chodzi o teksturę.
@BarkaMleczna: Wcale. Pod warunkiem, że zadbasz o to, żeby nie było odmrożeń (dobrze zapakujesz wcześniej, najlepiej próżniowo albo z minimalną ilością powietrza) oraz dobrze rozmrozisz (tzn. powoli, najlepiej w lodówce przez noc).
Taka już nasza geografia i ekonomia, że wolimy świnki. Polska wieprzowina jest nawet ceniona na zachodzie.
@arinkao w Gzella, przynajmniej tej u mnie jedynym towarem jaki kupuje jest wołowina. Zawszę mają kilka różnych części, zawsze ładniutkie, można brać rozbite na zrazy. Inne ich wyroby, szczególnie wędliny i kiełbasy raczej omijam.
@BarkaMleczna W Selgrosie jest szeroki wybór wołowiny. Może nie jest jakaś super duper sezonowana, ale wybór jest. U mnie w mieście dobre sezonowane mięso kupuje w znanym steak housie.
dorwij dobry mostek,jak chcesz amerykański dobry to muisz kupić cały ....7kg xD
@wiesniakzdziuryzabitejdeskami: taa, z tym też mam swoje przejścia. Zamierzam kiedyś pojechać do Stanów tylko po to, żeby zjeść ich tradycyjny smoked brisket xD
@Mirkosoft: mam pakowarkę próżniową, ale też sklep, z którego zamawiam, dowozi w takiej formie. Ja ogólnie nie mam nic do świnek, ale jednak zazdroszczę krajom stojącym bardziej na wołowinie.
@BarkaMleczna: Ty uwazasz, ze ta wolowina ktora kupuja w wallmartach czy innych przybytkach, to high quality miecho? Xd w stanach to jedynie raka zoladka mozna dostac albo wydawac krocie na zarcie
Zasnąłem na paczce merci i gdy otworzyłem oczy zastałem ten widok. Jak przywrócić touchpad do „kliku" sprzed czekoladowej katastrofy? Jeździłem szpilką wokół i wydłubywałem ale problem pozostał
Zastanawiam się nad zamówieniem większej ilości steków i zamrożeniem. Metodę reverse sear mam opanowaną, sos au poivre również, więc umiem sobie sama zrobić obiad. Czy mrożenie steków bardzo je rujnuje? Przede wszystkim chodzi o teksturę.
Wołam @Mirkosoft bo on wie takie rzeczy xD
#gotujzwykopem #carnivore
Zajebiście, pasza dla polaka a szwab niech je dobre mięsko i się nie przemęcza.
Mrożenie nie zaszkodzi ale pamiętaj żeby dobrze wyschły
@BarkaMleczna: Wcale. Pod warunkiem, że zadbasz o to, żeby nie było odmrożeń (dobrze zapakujesz wcześniej, najlepiej próżniowo albo z minimalną ilością powietrza) oraz dobrze rozmrozisz (tzn. powoli, najlepiej w lodówce przez noc).
Taka już nasza geografia i ekonomia, że wolimy świnki. Polska wieprzowina jest nawet ceniona na zachodzie.
@wiesniakzdziuryzabitejdeskami: taa, z tym też mam swoje przejścia. Zamierzam kiedyś pojechać do Stanów tylko po to, żeby zjeść ich tradycyjny smoked brisket xD
Ja ogólnie nie mam nic do świnek, ale jednak zazdroszczę krajom stojącym bardziej na wołowinie.