Aktywne Wpisy
balticporter +490
Ten remiks „The Sound Of Silence” co puszczają ostatnio w radiu, to powinien zostać zakazany, a autor i rozgłośnie postawione przed Trybunałem w Hadze za zbrodnie przeciwko ludzkości ლ(ಠ_ಠ ლ)
#zalesie
#zalesie
Historycznygagatek +717
Całe życie w jednym miejscu. Kiedyś za dzieciaka największe przekleństwo - wiocha, poniemiecki dom, kawałek ziemi gdzie trzeba ciągle coś robić bo rodzice każą. Teraz wychodzę za ten sam dom z takim widokiem i cieszę się z tego, że tu jestem. ŚP. Tatko miał rację, że jeszcze kiedyś to wszystko docenię. Nie dość, że właśnie zaczynam nowy etap w życiu gdzie jako Przewodnik Sudecki Górski będę oprowadzać ludzi po swoich rewirach opowiadając
Kroimy ziemniaki w paski. Wielokrotnie płuczemy wodą aż przestanie być mętna. Zalewamy je wodą z cukrem pudrem (1-2 łyżki w zależności od porcji) i zostawiamy na ok. 50 min. Następnie spłukujemy zimną wodą. Dokładnie suszymy. Dodajemy kilka kropel oleju oraz ulubione przyprawy (w moim przypadku sól, przyprawa do ziemniaków, trochę słodkiej papryki). Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. 200 stopni w piekarniku i po ok. 30-40 minutach gotowe 乁(♥ ʖ̯♥)ㄏ
#gotujzwykopem #frytki #foodporn #przegrywpo30tce
@maciss magiczny składnik dający chrupkość polecam
@maciss: Wodą wypłukujemy skrobię, czyli cukier złożony (polisacharyd). Przez kąpiel wodną w słodkiej wodzie uzupełniamy cukier w ziemniaku o sacharozę, czyli dwucukier, odpowiedzialny za brunatnienie/ciemnienie i chrupkość, czyli za zachodzenie reakcji Maillarda
Ale to jeszcze mogłeś jakiś sosik dobry zrobić a nie
#bojowkalowcarb