Wpis z mikrobloga

  • 0
czy niska/ujemna temperatura wpływa na szybkość krystalizowania miodu? dostałem takie pytanie od klienta w zasadzie nie znam odpowiedzi. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, bo moje miody do zimy i tak już są w postaci krupca
@mat1818:

Miód krystalizuje najszybciej w temperaturze 10-18°C. Poniżej 10°C krystalizacja przebiega znacznie wolniej, a zupełnie zwalnia poniżej 0°C. Jest to spowodowane wzrostem lepkości roztworu w niskiej temperaturze, co utrudnia transport glukozy z roztworu do kryształów.


https://pasieka24.pl/index.php/pl-pl/biblioteczka-pszczelarza-z-pasja-ksiazki-pasieki/81-wspolczesna-gospodarka-pasieczna-tom-1/867-8-postepowanie-z-produktami-pszczelimi

Zobacz jeszcze: https://pszczolyimy.pl/2021/02/temperatura_a_jakosc_miodu-czy-dodawac-miod-do-goracej-herbaty/