Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
vZGLSjkzfn +857
Skopiuj link
Skopiuj linkTa treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Wykop.pl
Podróże
Gospodarka
Ukraina
Technologia
Motoryzacja
Sport
Rozrywka
Informacje
Ciekawostki
Jaja na twardo. Każdy wie, że na miękko są lepsze. Niemcy w barach mlecznych jednak nie znają takiego pojęcia jak jajko na miękko z jednego, historycznego względu. W czasach II wojny światowej Niemiecka gospodarka była mocno nadwyrężona co odbijało się na sposobie żywienia obywateli. Problemy z dostępnością mięsa czy też innych produktów sprawiły, że jaja zaczęły dominować w diecie przeciętnego Niemca.
Niemcy pakowali ugotowane jajka dzieciom do szkoły, zabierali je do pracy, często obierali je nawet w drodze do celu i konsumowali pozostawiając skorupki na chodnikach. Wszystko trzymało się kupy do momentu, aż produkcja jajek nie nadążała z rosnącym spożyciem ich przez konsumentów.
W tym celu ówczesny przywódca Niemiec wraz z doradcami postanowili znaleźć sposób na ograniczenie ich spożycia. Rozpoczęto eksperyment na kilkuset osobach, którym podawano tylko i wyłącznie jajka przygotowane na różny sposób.
Okazało się, że jaja na twardo są bardziej sycące dla człowieka niż na miękko lub w postaci jajecznicy. Pojawił się również dosyć nieoczekiwany wniosek – osoby jedzące jaja na twardo mniej odczuwały brak mięsa w swojej diecie. Dwie pieczenie na jednym ogniu. Postanowiono rozpocząć ogólnokrajową kampanię, w której promowano jaja na twardo jako te „prawidłowo przygotowanie” podczas gdy jaja na miękko „niosły ryzyko zatrucia się”. Niemcy szybko przerzucili się na twardy odpowiednik jaj i tak zostało w niektórych rejonach do dzisiaj.
Nieodłącznym dodatkiem jaj na twardo „na bogato” jest musztarda, która przywraca tą „soczystość” jajka na miękko. W wielu Niemieckich barach mlecznych można zamówić cały słoiczek i zabrać ze sobą do domu jeśli nam coś w nim zostanie.
#ciekawostka #gotowanie #gotujzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem #historia #niemcy #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne
@lunga Bardzo dobre, tutaj słodkawa musztarda ale z ostrą są mega
@Arktosik Herbata z dolewką
Swoją drogą każdy jeden się dziwi, że jem te jajka i jakie to niezdrowe, cholesterol itd.
Niemcy zaś sporadycznie ale jedzą te kolorowe kupione w sklepie.
@HuopWsiowy: Bez problemu wpierdzielisz więcej. Bezpieczna ilość to 14.
@ashmedai: Niezdrowość jajek to jest mit. Tak jest w nich cholesterol, ale nie ten zły.
@TakiSobieLoginWykopowy: mogłeś chociaż doczytać do końca
( ͡° ͜ʖ ͡°)