Chinina, substancja znana głównie z leczenia malarii, ma potencjał leczniczy także w walce z Covid. Badania pokazują, że chinina oraz jej pochodne chemiczne, jak chlorochina i hydroksychlorochina, mogą być skuteczne w hamowaniu replikacji tego wirusa. Choć obecnie trwają badania kliniczne, które mają potwierdzić ich skuteczność w praktyce, istnieje nadzieja, że chinina może stać się jednym z alternatywnych leków do walki z Covid.
Analiza medyczna wykazała, że wysokie poziomy cytokin w osoczu pacjentów korelują z ciężkim zakażeniem SARS-CoV-2, sugerując, że wzmożona reakcja cytokinowa może być odpowiedzialna za konieczność przenoszenia ciężkich przypadków COVID-19 na oddział intensywnej terapii. Wcześniejsze badania wykazały, że chlorochina (CQN) i hydroksychlorochina (H-CQN) mają zdolność do zmniejszania reakcji zapalnych i działają przeciwgorączkowo. Dodatkowo, chinina, która od dawna jest stosowana w leczeniu gorączkowych chorób, może mieć potencjał w łagodzeniu burzy cytokinowej związanej z ciężkim przebiegiem COVID-19.
Weź skórkę z 2-3 cytryn. Weź skórkę z 2-3 grejpfrutów, białą część skórki również.
Zalej wodą około 3 cm powyżej skórek. Przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Nie zdejmuj pokrywki z garnka, aż do całkowitego ostygnięcia, ponieważ chinina może ulotnić się wraz z parą wodną. Po ostygnięciu możesz przechowywać w szklanym słoiku z pokrywką.
Profilaktycznie przyjmować JEDNĄ łyżkę stołową dziennie. W przypadku przeziębienia JEDNĄ łyżkę stołową co kilka godzin.
@jinnoman: Jak kombinować ze skórkami, to ważna uwaga żeby kupić cytrusy ekologiczne, z nadzieją że nie są pokryte środkami przeciwgrzybicznymi itp, bo w przeciwnym razie może wyleczysz covid ale nabawisz się raka albo bezpłodności. Nawet szorowanie owoców z płynem do naczyń nie gwarantuje że to się zmyje z porów skórki.
Chinina, substancja znana głównie z leczenia malarii, ma potencjał leczniczy także w walce z Covid. Badania pokazują, że chinina oraz jej pochodne chemiczne, jak chlorochina i hydroksychlorochina, mogą być skuteczne w hamowaniu replikacji tego wirusa. Choć obecnie trwają badania kliniczne, które mają potwierdzić ich skuteczność w praktyce, istnieje nadzieja, że chinina może stać się jednym z alternatywnych leków do walki z Covid.
Analiza medyczna wykazała, że wysokie poziomy cytokin w osoczu pacjentów korelują z ciężkim zakażeniem SARS-CoV-2, sugerując, że wzmożona reakcja cytokinowa może być odpowiedzialna za konieczność przenoszenia ciężkich przypadków COVID-19 na oddział intensywnej terapii. Wcześniejsze badania wykazały, że chlorochina (CQN) i hydroksychlorochina (H-CQN) mają zdolność do zmniejszania reakcji zapalnych i działają przeciwgorączkowo. Dodatkowo, chinina, która od dawna jest stosowana w leczeniu gorączkowych chorób, może mieć potencjał w łagodzeniu burzy cytokinowej związanej z ciężkim przebiegiem COVID-19.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069458/
Przepis na domową chininę:
Weź skórkę z 2-3 cytryn.
Weź skórkę z 2-3 grejpfrutów, białą część skórki również.
Zalej wodą około 3 cm powyżej skórek.
Przykryj pokrywką.
Gotuj na wolnym ogniu przez około 3 godziny.
Nie zdejmuj pokrywki z garnka, aż do całkowitego ostygnięcia, ponieważ chinina może ulotnić się wraz z parą wodną.
Po ostygnięciu możesz przechowywać w szklanym słoiku z pokrywką.
Profilaktycznie przyjmować JEDNĄ łyżkę stołową dziennie.
W przypadku przeziębienia JEDNĄ łyżkę stołową co kilka godzin.
#koronawirus #covid19
Nawet szorowanie owoców z płynem do naczyń nie gwarantuje że to się zmyje z porów skórki.