Aktywne Wpisy
chlopak_twojej_matki +258
Z takich ciekawostek z II Wojny Światowej to moja Ś.P. prababcia często mi opowiadała jak wyglądała u nich okupacja w małej mieścince w południowej Polsce. Miejscowość była niedaleko Krakowa i Oświęcimia, więc było sporo wojsk niemieckich i SSmanów. Mieli duży dom, więc często zdarzało im się "gościć" (im się raczej nie odmawiało, bo mogło się skończyć źle) SSmanów i babcia opowiadała mi, że zawsze byli kulturalni, dziękowali, a nawet zdarzało się, że
Ryneczek +6
Skąd takie negatywne opinie o szeregowcach/bliźniakach na wykopie? Najczęściej powtarzanym hasłem jest "łączy wady mieszkania w domu i bloku". A jakieś konkrety?
że brak prywatności w ogrodzie? no w bloku nie masz nawet okazji na własną ziemię
że na tarasie słyszysz sąsiada? na balkonie w bloku też, plus sąsiadów jest znacznie więcej (po bokach i nad tobą) plus taras ma średnio te 15-20 metrów i jest znacznie większy niż standardowy balkon
że
że brak prywatności w ogrodzie? no w bloku nie masz nawet okazji na własną ziemię
że na tarasie słyszysz sąsiada? na balkonie w bloku też, plus sąsiadów jest znacznie więcej (po bokach i nad tobą) plus taras ma średnio te 15-20 metrów i jest znacznie większy niż standardowy balkon
że
Tym razem wyczekiwany i pożądany majonez habanero LAVA (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Chciałbym zaznaczyć iż z tego sosu jestem wyjątkowo dumny, gdyż przepis na ten sos jest moim autorskim pomysłem. Nie inspirowałem się żadnymi istniejącymi przepisami, zrodził się on w mojej poczochranej głowie (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Składniki:
Habanero - 7 dużych papryczek,
Przecier pomidorowy - 100 - 150 ml,
Śmietana - 2 obfite łyżki stołowe,
Majonez - 200 ml (najlepiej Kielecki oczywiście (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) ale można też własnej roboty)
Czosnek - 1 ząbek,
Oregano - obficie (2 łyżki świeże/2 łyżeczki suszone),
Cukier - 1 łyżka,
Oliwa - 2 łyżki (ja dałem takiej z bazylią),
Pieprz cayenne - 2 łyżeczki,
Sok z 1/3 limonki.
No to jazda:
1. Habanero (pokrojone na połówki z całą zawartością, ale bez ogonków), przecier i śmietanę wrzucamy do blendera. Blendujemy mocno i długo. Tak z 10 minut, aż otrzymamy taką "kremową" konsystencję.
2. Dorzucamy oregano, sok z limonki, cukier i wyciskamy ząbek czosnku. Blendujemy jeszcze do pełnego zmiksowania składników.
3. Wlewamy do gara, dodajemy oliwę i pieprz cayenne i doprowadzamy do wrzenia.
4. Redukujemy tak do 30 minut, aż otrzymamy taką budyniową konsystencję.
5. Odstawiamy do wystygnięcia.
6. Dodajemy majonez, mieszamy bardzo dokładnie.
7. Wkładamy majonez do słoików i wstawiamy do lodówki.
8. Żremy majonez, pali nas ryj i zastanawiamy się czy dupa też nie będzie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kilka faktów na temat tego majo:
-Jest ostry, nawet bardzo ostry! Jednak pomimo tego iż stosunek papryczek do majonezu wynosi 50/50 to jest jadalny ;) To dzięki kazeinie zawartej w śmietanie, która lekko neutralizuje kapsaicynę.
-Sos piecze dwa razy! To przez to iż kapsaicyna wiąże się z tłuszczem. Jak wiemy majonez ma dużo tłuszczu. Resztę sami sobie dopiszcie. :)
-No i #protip Jak ktoś ma ochotę na cholernie ostrą pastę (ale nie #pasta o ostrym żarciu tylko do jedzenia ;)) to zakończcie na punkcie 5. Ale ostrzegam moc jest ogromna!
I jak zawsze po więcej zapraszam pod #goomowesosy
#chili #chilihead #gotujzwykopem #papryczki
@rolnik_z_klimontowa: @Linden: @Dr_Snaut: @piotras-85: @basssiok: @Marcinowy: @Adass: @danoxide: @Saute: @TOTYLKO_JA: @empeash: @Jutraniema: @rozowy_dzban: @ninetyeight: @jestem-tu: @Patt_: @WujekOprawca: @Rain_: @PROstak: @jednakwiecejniz14sekund: @Revital: