Wpis z mikrobloga

  • 46
@BlogoslawionyTwarozyc Troche poerdollollo kurczak mięsny hodowany jest 6 tygodni po czym ubój, ma wtedy 2.3-2.5kg, osiagniecie mniejszej wagi jest strata, a powyzej niegospodarnoscia. Kurczaka mozna utuczuc nawet w okolice 5kg co jest raz ekonomicznie nieuzasadnione, a dwa meczarnia dla ptaka ktory nie jest w stanie przejsc dalej niz od karmika do poidła z reguly okolo 1m.
  • Odpowiedz
Kurczaka mozna utuczuc nawet w okolice 5kg co jest raz ekonomicznie nieuzasadnione


@srokaty: Niby dlaczego?

meczarnia dla ptaka ktory nie jest w stanie przejsc dalej niz od karmika do poidła z reguly okolo 1m


Przecież tak się dzieje. Duży przyrost wagi w krótkim czasie (te 6 tyg. jak piszesz, maksymalnie) wiąże się z róznymi schorzeniami, jak właśnie problemy z poruszaniem się. A nawet jeśli nie to i tak ciężko się poruszać
  • Odpowiedz
Niby dlaczego?


@Szalom: Przyrost wagi nie jest liniowy. Poza tym, utrzymanie takiego kurczaka wymagałoby spore porcje dodatkowych kokcydiostatyków, być może również antybiotyków. Do tego dochodzi fakt padania kurczaków, których narządy wewnętrzne nie do końca są w stanie poradzić sobie z masą zwierzaka o wadze prawie 5 kilo.
Gdyby 5-kilowe kurczaki się opłacały, to miałbyś 4-kilowe tuszki na półce w markecie.
  • Odpowiedz
Kurczaka mozna utuczuc nawet w okolice 5kg co jest raz ekonomicznie nieuzasadnione, a dwa meczarnia dla ptaka


@srokaty: Ty fatfobie ty! To jest kurczak plus size I jest piękny!
  • Odpowiedz
@srokaty: Zrobiliśmy z kurczakami to samo co z psami, selektywne rozmnażanie w tym przypadku żeby przybierały na masie.
Dawno temu mój tata pracował na fermie drobiu, mieliśmy kilka takich kurczaków które po tych 6 tygodniach były za małe na ubój, po kilku miesiącach ważyły po 6-7kg, w pewnym momencie przestawały chodzić bo były za ciezkie. Mięso z takiego kurczaka nie nadawalo się do niczego, było niesamowicie włókniste. O dziwo skladaly też
  • Odpowiedz
@BlogoslawionyTwarozyc Genetyka plus dobór pasz kosztem jakości mięsa. Dlatego kurczak z marketu jest taki "gąbczasty" w strukturze i ma nijaki smak. Ten sam kurczak hodowany 12-18 tygodni w mniej intensywnym tuczu i z nieco większym dostępem do poruszania się smakuje nieporownywalnie lepiej i ma ok 3.5kg mięso ma lepszy smak oraz przyjemną strukturę.
To samo tyczy się pozostałych hodowli gdzie istnieje możliwość intensywnego tuczenia. Chociaż najwiekszym zaskoczeniem jest wieprzowina hodowana sposobem naszych
  • Odpowiedz