Wpis z mikrobloga

ej mam niezłą zagwozdkę
mam alergię na soje, jak przez przypadek wypiłem kawę z mlekiem sojowym to mega świąd wokół gardła, usta spuchnięte itp
natomiast gdy jem sos sojowy to nie mam żadnych objawów, i się zastanawiam czy to są zupełnie różne alergeny, czy ta soja w sosie sojowym jest przetworzona czy o co tu się rozchodzi
#kiciochpyta #alergia #zdrowie
  • 4
  • Odpowiedz
@Jane_k: Pewnie jest tak jak @Lenalee napisała. Sos sojowy przeważnie robiony jest z soi i pszenicy. Kiedyś czytałem artykuł naukowy w którym przebadali zawartość glutenu w sosie sojowym. Okazało się, że praktycznie we wszystkich przebadanych sosach jest go ekstremalnie mało, tak że zwykłe sosy spełniały normy produktów bezglutenowych przy celiaki.
Białka (gluten) rozkładają się podczas fermentowania sosu sojowego. Pewnie z białkami soi jest podobnie, a to właśnie białka uczulają.
  • Odpowiedz