Aktywne Wpisy
FuckYouTony +221
Tak pewnie też będzie wyglądał kontakt ludzi z inteligentną rasą w kosmosie.
Bonus w komentarzu, co działo się w necie tydzień po premierze "Czarnobyla".
Bonus w komentarzu, co działo się w necie tydzień po premierze "Czarnobyla".
LatajacyAntek +134
Czy naprawdę mężczyzna o białej karnacji musi wyginąć w Europie, a może nic się nie dzieje, a to zwykły zbieg okoliczności?
…zupełnie przypadkowo w polskim podręczniku upigmentowienie rozłożyło się podobnie na poszczególne płcie. Podkreślam, że to oczywiście zupełny przypadek. Kto myśli inaczej, ten foliarz, zwennik teorii spiskowych i ruska onuca!
#bruksela #polska #edukacja #dzieci #europa #ksiazki #polskiepato
…zupełnie przypadkowo w polskim podręczniku upigmentowienie rozłożyło się podobnie na poszczególne płcie. Podkreślam, że to oczywiście zupełny przypadek. Kto myśli inaczej, ten foliarz, zwennik teorii spiskowych i ruska onuca!
#bruksela #polska #edukacja #dzieci #europa #ksiazki #polskiepato
Smażąc kurczaka dorzucacie więcej pokrojonej papryki, cebuli, marchewki? Kroicie cukinie i wrzucacie do piekarnika? Robicie sobie jakieś sałatki z pomidorami i ogórkiem? Robicie leczo?
Podrzućcie sposoby by przetransformować żywienie które w 3/4 dominuje mięso/ryby, węglowodany w postaci ziemniaków/ryżu/makaronów i białka a reszta to słodycze na takie w których jest 50% warzyw. Zazwyczaj do jajecznicy jadam rzodkiew, a do obiadu mrożonki kalafiora/brokuła/marchwi. Ale chciałbym odwrócić proporcje w częstości i różnorodności. Chętnie przywitałbym zamiast np. jogurtu na wieczór jakieś danie z samych warzyw - tylko że jest to nie takie szybkie jak jogurt i znam siebie i musi to być szybkie jak wrzucenie przyprawionej ryby w folie i do piekarnika.
#pytanie #dieta #dietetyka #warzywa #jedzzwykopem #jedzenie #zdrowie
Proste sałatki też lubię np. dziś jadłem z różową na pół paczkę rukoli, dwa buraki pieczone, trochę cebuli, szczypiorku i feta, do tego oliwa i glaze. A tak to najczęściej mix sałat i można do niego dorzucić jakieś pomidorki i np. jajka na twardo czy łososia/tuńczyka. Choć ja wolę same warzywa bo nie traktuje
Lubię szpinak lub brokuły, na patelni to jest zwykle 60-120 sekund, choć można jeszcze z kolejne. Z LENISTWA patelnię spłukuję natychmiast po smażeniu wodą używając krótką, okrągłą szczotkę "ryżową" i NIE używam płynów do mycia naczyń. Od kiedy tak robię - patelnie przestały przypalać :) Prawdopodobnie myjąc bez płynów unika się niszczenia warstwy ochronnej oleju. Szybkie i skuteczne, patelnie są CZYSTE.
@eaxata: normalnie wrzucasz na patelnie taki szpinak czy jakoś inaczej go przygotowujesz do tego makaronu?
@Vadzior: do czego go używasz?
@Vadzior: no właśnie to będę na dniach robił bo akurat kupiłem
Seler naciowy jem normalnie jak marchewkę czy pomidorki.
Czy mrożenie wpływa negatywnie na wartości odżywcze to nie wiem, podobno nie. Jem i świeże i mrożone, zarówno na parze, z wody jak i z patelni. Zależy jaką mieszankę kupie. Smażyć nie musisz na tłuszczu, ja podlewam wodę i się wręcz duszą. Ale odrobina tłuszczu do warzyw to nic złego, część witamin wchłania się właśnie z tłuszczem.
@Vadzior: normalnie na patelnię z uprzednio podsmażonym czosnkiem i cebulą, potem trochę śmietany dodaję i trzymam pod przykryciem aż się z tego taka sosowata ciapa nie zrobi
@interpenetrate opie, tam ci na górze odpowiedziałem
@interpenetrate: Ja to zacząłem próbować po raz pierwszy na patelni o której myślałem "nie, no tak się na niej wszystko przypala, że wyrzucę". Po dwóch-trzech razach zaczęło przypalać mniej i mniej i używam jej do dziś. Nie zauważyłem pękania powłok. Oczywiście NIE grzeję jej dodatkowo żeby potem wsadzić pod