Wpis z mikrobloga

1798 - 1 = 1797

Studium w szkarłacie

sir Arthur Conan Doyle

kryminał

To nie­zwy­kłe stu­dium zbrod­ni, jak są­dzę. Stu­dium w szkar­ła­cie, praw­da? Cze­muż nie mie­li­by­śmy użyć ta­kie­go ar­ty­stycz­ne­go okre­śle­nia. Ma­my szkar­łat­ną od krwi nić zbrod­ni, bie­gną­cą przez bez­barw­ny kłę­bek ży­cia, a na­szym za­da­niem jest ją od­na­leźć, od­dzie­lić od po­zo­sta­łych i ob­na­żyć każ­dy jej cal.

Pierwsza książka o Sherlocku. Narratorem jest Watson, który po powrocie z Afganistanu poznaje Holmesa podczas poszukiwań pokoju do wynajęcia.

Książka jest podzielona na dwie części, w pierwszej Sherlock rozwiązuje sprawę tajemniczego morderstwa, a druga opisuje wydarzenia, które do niej doprowadziły i dzieje się gł. w totalitarnym państewku wyznaniowym stworzonym przez mormonów w stanie Utah.

Czyta się to naprawdę świetnie, co jest dla mnie zaskoczeniem, bo nie wiedziałem czego się spodziewać przed lekturą. Miałem obawy, że książka mogła się zestarzeć, że będzie dziwne słownictwo, ale nic z tych rzeczy. Czyta się tak samo, jak książki współczesne

Do tego bardzo fajny klimat, w pierwszej części typowo londyński, a w drugiej taki trochę western.

Jedyne do czego mógłbym się przyczepić to niewielka długość, ale mam przed sobą jeszcze 93% Księgi wszystkich dokonań Sherlocka Holmesa (kupionej za 13 zł :D ) także nie ma co narzekać.

10/10

#bookmeter #ksiazki
źródło: comment_4JPhvupLTA2lnrvLPX9tjThgnEGEgG4J.jpg
  • 8
@rudy2007: co zawiera ta księga? To rzeczywiście wszystkie opowiadania? Bo coś czuję, że przepłaciłem kupując 3 pierwsze książki o Sherlocku za czterdzieści parę złotych.

Też niedawno (chyba przedwczoraj) skończyłem Studium w szkarłacie, ale książki leżały już od jakiegoś czasu, zakupione na fali mojej fascynacji serialem o Sherlocku. Ale pomyślałem, że bookmeter uzupełnię jak przeczytam trochę więcej :)
?

@rudy2007:

Studium w szkarłacie (1887) – powieść

Znak czterech (1890) – powieść

Przygody Sherlocka Holmesa (1892) – zbiór opowiadań

Wspomnienia Sherlocka Holmesa (wydane także jako Dzienniki Sherlocka Holmesa) (1893) – zbiór opowiadań

Pies Baskerville'ów (1902) – powieść

Powrót Sherlocka Holmesa (1905) – zbiór opowiadań

Dolina trwogi (w innym przekładzie jako Dolina strachu) (1915) – powieść

Jego ostatni ukłon (w innym przekładzie jako Pożegnalny ukłon) (1917) – zbiór opowiadań

Księga przypadków
@KisielBB: to wszystko jest, tylko Jego ostatni ukłon to po prostu Ostatni ukłon. :)

Właśnie zacząłem Znak czterech, Sherlock dobry ćpun. :D

– A co dzi­siaj? – spy­ta­łem. – Mor­fi­na czy ko­ka­ina?

Pod­niósł le­ni­wie wzrok znad sta­rej dru­ko­wa­nej go­ty­kiem księ­gi, któ­rą prze­glą­dał.

– Ko­ka­ina – od­parł. – Sied­mio­pro­cen­to­wy roz­twór. Masz ocho­tę spró­bo­wać?