Gorzka prawda o kawie
Twoja ulubiona kawa nie smakuje jak kiedyś? Nic dziwnego. W minionym roku koncerny spożywcze systematycznie obniżały jej jakość
M.....r z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 120
Twoja ulubiona kawa nie smakuje jak kiedyś? Nic dziwnego. W minionym roku koncerny spożywcze systematycznie obniżały jej jakość
M.....r z
Komentarze (120)
najlepsze
P.S. Nie nazywajcie kawą syf zalewany wrzątkiem, nawet najlepszy ekspres do kawy nie zaparzy z tego syfu dobrej mocnej.
Robusta to odmiana, którą łatwiej jest uprawiać, ma więcej kofeiny i nie jest łagodna jak arabica. Dlatego jest tańsza. Ja osobiście lubię dobrą, mocną robustę, a można znacznie łatwiej kupić porządną robustę niż dobrą arabice. Polecam też mieszanki.
To tak jakbyśmy porównywali wino francuskie z bułgarskim.
dodatek 20 % Robusty dodaje się do arabiki, żeby poprawić jakość cremy w ekspresach ciśnieniowych. Powyżej 20% dodaje się, żeby zmienić walory smakowe (lub jak w artykule zmniejszyć cenę produkcji).
Fakt jest wiele kiepskich robust, ale na opakowaniu wtedy nie piszą ile tej robusty jest i nie przyznają się że może być 100%.
Z gustami się nie dyskutuje, ale jeszcze nie słyszałem o czymś takim jak najlepsza kawa na świecie,
- Wrzucenie ziaren kawy do młynka i zmielenie jej
- Przerzucenie kawy do kafetierki i wstawienie jej na kuchenkę
- Wstawienie kubka z mlekiem do mikrofalówki (1 minuta)
- Ubicie mleka na pianę za
Wszystkie mieszanki, które kupiłem to 100% Arabici dość dobrej jakości.
Dla porównania w tym samym czasie kupiłem ziarna ze Starbucks i mimo
@ColonelSanders: albo po prostu ktos zweszyl zarobek i podrobki robi ;)