Tylko pod warunkiem, że piwo jest warzone z dodatkiem szyszek chmielowych, co jest rzadkością w tańszych piwach (do 3zł ciężko znaleźć), więc 95% ludzi spożywających piwo to nie dotyczy.
@6a6b6c: procent ekstraktu nie jest zwiazany z chmielem. Chmiel to przyprawa, dzieki ktorej uzyskujemy goryczke. Chmiel moze byc dodawany w postaci szyszek, proszku, granulatu. Ekstrakt okresla zawartosc słodów zbożowych w brzeczce piwa. Głównie uzywa sie słodow jeczmiennych. W wyniku działania drozdzy(ich jest od groma róznych rodzai) ekstrakty słodowe rozkładaja sie na alkohol + dwutlenek wegla oraz na ekstrakt rzeczywisty w ktorym zostaje smak.
@6a6b6c: Niestety nie ma takiego obowiązku, być może w droższych (lepszych, regionalnych) piwach producenci zawierają takie informacje, w koncerniakach nawet nie masz co szukać.
@Cheater: to typowy chętnie publikowany styl "badań", całkiem oczywiście przypadkowo te "badania" mówią, że np. marihuana ogłupia, a piwo czyni mądrzejszym :)
Komentarze (35)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora