Ponieważ modyfikacje te pozwalają na szybszy wzrost łososia, zmniejszają koszty hodowli i potrzebę wykorzystania naturalnych zasobów.
W ramach walki z niedożywieniem i niedoborem witaminy A (zwłaszcza u dzieci) w biedniejszych krajach rozwijających się stworzono ryż, w którego bielmie [...] syntetyzowana jest prowitamina A – beta karoten.
Chcąc zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób takich jak malaria czy denga, biotechnologowie stworzyli komary odporne wirusy (denga) i pierwotniaki (malaria), które je wywołują.
@Zaleszczotek: Tak. Ale krytyka dotycząca prawa patentowego nie idzie już w stronę innych technologii - co świadczy o tym, ze to tylko wymówka a nie realny argument.
Mnie najbardziej bawi, jak jeszcze kilka lat temu ekosrekowcy chwalili pożyteczne produkty sojowe. Aż kiedyś ktoś im ładnie pokazał tabelkę z wykazem, ile produkcji soi to GMO. I teraz już nie polecają! Pomału też do nich dociera, że mąka kukurydziana to też zło, bo przecież nowe odmiany kukurydzy... no właśnie. Czasami mam ochotę ich strollować i rozpuścić plotki o kaszy jaglanej GMO, a potem umierać ze śmiechu, jak ją przestaną jeść. I
@Dinth: fakt (dotyczy soji i kukurydzy): modyfikacja spowodowało wzrost zawartości lektyn, które działają pro-zapalnie i mogą uszkadzać śluzówkę jelita. Eh, samo życie....Mając chorobę autoimmunologiczną i nieszczelne jelito, baaardzo rzadko sobie pozwalam na jedzenie kukurydzy (wyjątek - mini dodatek maizeny do bezglutenowych pierogów na święta(。◕‿‿◕。) ). Po zjedzeniu soji wylądowałam na sorze, więc nie tykam tego syfu. Nie polecam. 0/10
Polecam nie spożywać artykułów do których produkcji są wykorzystywane drożdże (ciasta, piwo, wino) ponieważ są one mega modyfikowane, najlepiej wodę pić ( ͡°͜ʖ͡°)ノ⌐■-■
@stasioto: Już myślałem, że pomiędzy komentarze na wykopie teraz reklamy wciskają. Już widziałem oczyma wyobraźni drugą aferę w ciągu jednego miesiąca.
@lavinka klub kaszy jaglanej? takie coś istnieje? jak śmiechłam( ͡°͜ʖ͡°) co do nietolerancji - zazdraszczam :) też bym chciała jeść w małych ilościach to co kiedyś, no ale lepsze dziwne jedzenie niż sor :)
@KaWuSia89: Tak, na forach BLW (Baby Led Weaning). Idea pozwalania dziecku, co by żarło wszystko na co ma ochotę, a głównie to co żrą rodzice. Bardzo fajna sprawa, o ile nie musisz sobie nakładać drugiego talerza, bo dziecko zje wszystko z Twojej michy, a ze swojej nie tknie, choć ma to samo. ;) Idea wygląda śmiesznie, ale w praktyce dziecku wolno jeść tylko to, co chce mamusia (to co jej kazały
@KaWuSia89: To tez nie dziękuję. Nie bierz zbytnio do siebie tego co ludzie piszą Ci przez Wypok bo zwariujesz. Zwróciłem uwage na ten komentarz (nie oceniałem, czy sam stanowi kontekst, czy zależy od czegoś co ktoś powiedzial wcześniej). Po prostu skomentowałem stwierdzenie które w moim odczuciu piętnuje także osoby rozsądnie i z uwaga podchodzące do zdrowia swojego i swoich najbliższych. Peace! Zdrowych i Radosnych mimo ograniczeń Świąt
@paulerik: No. to trochę inaczej jest - masz gen i promotor. To ten promotor (czyli taka metka genu, z której organizm wyczytuje kiedy i w jakim stopniu aktywować dany gen) jest tu kluczowy. A ten pochodzi z innego gatunku łososia.
Komentarze (136)
najlepsze
https://www.youtube.com/watch?v=ZEZRfUqMOGQ
Od 9 minuty, ale warto już wcześniej obejrzeć (najlepiej od zera :P)
@kod_rabatowy: Według statystyk 100% ludzi, którzy pili wodę umarli. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Minuta i znalazłem worek 5 kg za 67 cebulionów.
@KaWuSia89: To tez nie dziękuję. Nie bierz zbytnio do siebie tego co ludzie piszą Ci przez Wypok bo zwariujesz. Zwróciłem uwage na ten komentarz (nie oceniałem, czy sam stanowi kontekst, czy zależy od czegoś co ktoś powiedzial wcześniej). Po prostu skomentowałem stwierdzenie które w moim odczuciu piętnuje także osoby rozsądnie i z uwaga podchodzące do zdrowia swojego i swoich najbliższych.
Peace! Zdrowych i Radosnych mimo ograniczeń Świąt
Komentarz usunięty przez moderatora
Czy jedzenie ryb, w których mięsie jest więcej hormonu wzrostu, niż normalnie jest obojętne dla człowieka?