Szykuje się boom na sztuczne mięso. Ten rynek wkrótce będzie wart 240 mld dol.
Konsumenci zmieniają dietę, dlatego substytuty mięsa zyskują coraz większą popularność. Według amerykańskiego banku inwestycyjnego Jefferies, w ciągu najbliższych dwóch dekad wartość rynku alternatywnych produktów mięsnych ma wzrosnąć do 240 miliardów dolarów.
HaHard z- #
- #
- #
- #
- #
- 338
Komentarze (338)
najlepsze
@2cacf4e585c80cdbef938256f6fd1ad5:
Nie, to nie jest sztuczne mięso. To wyrób garmażeryjny z roślin, który w smaku ma przypominać mięso.
Wykop jest o mięsie. Hodowanym sztucznie, ale z prawdziwych tkanek zwierzęcych.
@Michrou: Są już takie bakterie odporne na antybiotyki, ale to nie ma nic wspólnego z faszerowaniem bydła. Lekarze przez lata z byle powodu przepisywali antybiotyk i to jest powód uodpornienia się niektórych bakterii. Ogólnie ludzie sami z siebie żrą teraz tabletki na wszystko.
Opierałem się tylko na tym. Chyba jest możliwe, że te bakterie powstałe na zwierzętach mogą zarazić ludzi, ale nie jestem pewien.
Prawda jest taka, że jojczycie jak stare wąsate dziady z taxi, z których tak się śmiejecie - nowe, lepsze zastępuje stare gorsze, a wy z siebie to wypieracie.
Póki co konwencjonalna żywności drożeje mimo, że dużo produktów jedzie już na minimalnych marżach rzędu kilku groszy licząc na obrót. Patrz np chlewionka, gdzie wciskaja kilkupaki w śmiesznych cenach po warunkiem kupna kilku.
Jeśli udałoby im się wprowadzić do masowej produkcji sztuczne mięso i osiągnęliby cenę max x2 tyle co normalne, to byłbym w stanie się na to przerzucić.
1. Zrobione z warzyw ale w smaku i teksturze odpowiada mięsu. najlepiej będzie to ukryć w produkcie typu hamburger. Produkcja jest tania.
2. Prawdzie komórki mięśniowe rozmnażane w warunkach laboratoryjnych na szalkach.
To się będzie nadawać na np. steki. Nie ma całego zwierzęcia, cierpienia. Produkcja jest jeszcze bardzo droga, ale takie mięso można wzbogacić o istotne składniki jak tłuszcze nienasycone.
@skyluker: I futro z mysich cipek( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)( ͡° ͜ʖ ͡°)