@Lucius: Pracując kilka lat w różnych kuchniach zauważyłem ciekawą rzecz. Jeśli nie umyjesz dokładnie noża po sprawianiu ryby morskiej, to z czasem narzędzie zacznie rdzewieć. Nie ważne jaka to stal. Widziałem już zardzewiałe noże tanie, średniej jakości szwajcarskie i drogie ręcznie kute noże japońskie.
@Ustinovitch Niestety, ale najprawdopodobniej jest to marna Chińska podróba, nawet nie oryginalny Gerlach. Łatwiej będzie to stwierdzić jak pokażesz zdjęcia całego noża, ale z tego co widzę, punca jest bardzo niedokładna, zlane małe punkty w literach i przy podstawie korony, małe odstępy między wierszami tekstu.
Tu masz oryginalną najnowszą puncę noży kuchennych. Porównaj dokładność wykonania i odstępy między wierszami tekstu.
@Ustinovitch: Praktycznie każdy nóż tak będzie wyglądał, jak np. zostawi się na nim na trochę soku z kiszonych ogórków. Czy kanapeczki nie były też z ogórkiem?
Nie wiem jak teraz produkują, może lipne robią żeby zalać rynek. Mam w domu nóż, ostrze ma ze 25-30cm długości, 4-5 szerokości. Ma ponad 30 lat. U mnie w domu nie ma otwieracza do puszek. Zawsze tym nożem otwieram puszki z rybą, kukurydzą itp. Zajmuje mi to poniżej 10 sekund więc szybciej niż otwieraczem. Parę razy ciąłem deski na patyczki. Nigdy nie zardzewiał. Ostrzy się raz na 3 lata, może 4. Pewnie
Komentarze (40)
najlepsze
z ryb kroiłem już "włososia" to taki łosoś z kłakami kucharki
Tu masz oryginalną najnowszą puncę noży kuchennych. Porównaj dokładność wykonania i odstępy między wierszami tekstu.
http://images34.fotosik.pl/273/664a81a5f62fdedb.jpg