Wpis z mikrobloga

Spienione mleko do latte.
Sposób domowy.

Jeśli chcesz zrobić w domu pyszne latte, a nie masz spieniacza do mleka, użyj miksera lub samej trzepaczki.
Do latte wybieramy mleko tłuste, najlepiej 3,2%.

Podgrzej mleko do temp. ok 60 stopni C w mikrofali lub na gazie.
Użyj miksera ze zwykłą trzepaczką i zacznij spieniać mleko. Najlepiej robić to z kubku lub szklance.
Możesz też użyć samej trzepaczki. Trzymając ją między dwoma otwartymi dłońmi zacznij nią kręcić, tak, jakbyś pocierał o siebie dwie zmarznięte dłonie.
Mleko powinno zwiększyć swoją objętość prawie dwukrotnie.
Idealnie spienione mleko nie powinno mieć bąbli powietrza. Uderz kilka razy naczyniem z mlekiem o blat, aby pozbyć się dużych bąbli.
Tak spienione mleko wlej do filiżanki z wcześniej przygotowanym espresso.

Bon appétit! ( ͡° ͜ʖ ͡°)-

#kawa #kakowyporadnik #kawatime
  • 9
@frozenrb: Wszystko zależy od upodobań i sposobu parzenia :)
Dla urozmaicenia - do dripa (w swoim czasie będzie o tym poradnik :)) używam kaw z afryki (np. etiopia). Wyróżnia ją niesamowita gama smaków od kwiatów i przypraw po czekoladę.
To tak dla odmiany:)

A na co dzień - ekspres ciśnieniowy - koniecznie mieszanka najlepszych arabik (ʘʘ) Mieszanka może być także z odrobiną robusty. Zależy od gustu.
Dobre