• Wykop.pl
  • Wykopalisko 646
  • Hity
  • Mikroblog
  • Szukaj
  • Dodaj
  • Zaloguj się
    • lub
    • Zaloguj przez Facebook
    • Nie masz konta? Zarejestruj się.

Mikroblog :

• wszystkie wpisy
    • aktywne
    • gorące dyskusje
    • ulubione
    •  
      enforcer 5 lat 11 mies. temu

+39

Zdjęcie przedstawiające detonację bomby atomowej "Priscilla" podczas operacji "Plumbbob" na poligonie Nevada pomiędzy 28 maja a 7 października 1957 roku.
      #ciekawostki #enforcercontent #historia #fotohistoria #nauka #inzynieria #ciekawostkihistoryczne

źródło: i.imgur.com

+: z....y, Greim +37 innych
      • udostępnij
        • Facebook
        • Twitter
        • Link
      ‹ embed ›
      •  
        Kapsula 5 lat 11 mies. temu

0

dreszcz

• udostępnij
          • Link
      •  
        DywanTv 5 lat 11 mies. temu

0

@enforcer: W jakiej odległości jest bomba od publiczności? Jeśli wiadomo, oczywiście :)

• udostępnij
          • Link
      •  
        enforcer 5 lat 11 mies. temu

0

@DywanTv: :(

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@enforcer: Podobno krzywizna Ziemi uniemożliwia widzenie czegoś, co jest dalej niż 4 km. Na równym terenie oczywiście. To pewnie zależy też od wysokości obserwowanej i punktu obserwacyjnego, ale stojący na ziemi człowiek widzi w promieni 4 km rzeczy niewysokie :) Tak miałem w książce od pszyry. Zapamiętałem to, bo ciekawe :)

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@enforcer: Licząc ze wzoru na dole.
        Człowiek o wysokości 2m stojący na morzu będzie widział inny obiekt o wysokości 2 m (pomijając atmosferę itp.) z odległości 5,884 mili morskiej a to daje ~10,9 km. Nieźle :)

źródło: Przechwytywanie.PNG

• udostępnij
          • Link
      •  
        kodekscywilny 5 lat 11 mies. temu

0

@DywanTv: tylko, że z reguły detonacja bomby atomowej następuję nad ziemią.

• udostępnij
          • Link
      •  

0

@kodekscywilny: Ja się nie znam, ale to wiele wyjaśnia, więc odległość może być jeszcze większa. Wiesz może na jakiej wysokości mniej więcej się to robi?

• udostępnij
          • Link
      •  
        kodekscywilny 5 lat 11 mies. temu

0

@DywanTv: nie wiem, czytałem kiedyś, że robi się tak dla uzyskania większych zniszczeń. tak było m.in. w hiroszimie i nagasaki. wcześniej myślałem, że bomba wybucha przy dotknięciu ziemi, jednak ona wybucha kilkanaście, kilkadziesiąt metrów nad.

• udostępnij
          • Link
      •  

+1

@kodekscywilny: To chyba też zależy jaka to bomba. W sensie czy atomowa, wodorowa czy jaka :) Polecam artykuł :)

+: kodekscywilny
        • udostępnij
          • Link

Gorące dyskusje ostatnie 12h

MasterGrubaster 11 godz. temu

+452

Życie samo pisze najlepsze scenariusze
      #heheszki #humorobrazkowy

odpowiedzi (20)

sebaaaxy 11 godz. temu

+410

odpowiedzi (27)

would_an_idiot_do_that 10 godz. temu

+797

nie XD

#heheszki #humorobrazkowy #wiadomosci

odpowiedzi (13)

• pełna lista

Wykopalisko

• Grzegorz Lato: - "Zaufałem dr. Bodnarowi i z dobrym skutkiem" Grzegorz Lato: - "Zaufałem dr. Bodnarowi i z dobrym skutkiem" 135
    • JUŻ NIEBAWEM ZAPŁACISZ ZA BRAK MASKI NA SWOIM PODWÓRKU!!!  #policja #mandat JUŻ NIEBAWEM ZAPŁACISZ ZA BRAK MASKI NA SWOIM PODWÓRKU!!! #policja #mandat 104
    • "Kamerzysta" znęca się nad osobą niepełnosprawną "Kamerzysta" znęca się nad osobą niepełnosprawną 59
    • Zapowiedź symulatora Polskiej Policji pod nazwą Riot Control Simulator Zapowiedź symulatora Polskiej Policji pod nazwą Riot Control Simulator 97
    • Kilka słów o korporacjach i Black Lives Matters Kilka słów o korporacjach i Black Lives Matters 88
    • Gloryfikacja Obajtka w TVPIS odc 2137 Gloryfikacja Obajtka w TVPIS odc 2137 76
    • dancingsfinks aka Michael Jackson vs oprawcy dancingsfinks aka Michael Jackson vs oprawcy 79
    • Fryderyk August. Polski władca, o którym zapewne nie pamiętasz Fryderyk August. Polski władca, o którym zapewne nie pamiętasz 55
    • "Synuś" przeprosił Giertycha. "Widzisz Młody Człowieku..." "Synuś" przeprosił Giertycha. "Widzisz Młody Człowieku..." 60
    • Chicago: w 365 dni było 585 zabójstw czarnoskórych i "tylko" 43 białych. Chicago: w 365 dni było 585 zabójstw czarnoskórych i "tylko" 43 białych. 51

Reklamy Google

Przydatne linki

• Idea Wykopu
    • Regulamin
    • Reklama
    • Blog
    • Polityka prywatności
    • Informacja o cookies
    • Pomoc i FAQ
    • Kontakt
    • Archiwum
    • Ranking użytkowników
    • Osiągnięcia
    • Tagi
    • Dodatki
    • Dla programistów
    • Wykop Poleca
    • Quiz
    • Zamów koszulkę
    • wykopane
    • wykopalisko
    • komentarze

Chmura tagów

hardware humor internet technologia rozrywka nauka programowanie software sztuka 4konserwy bekazpisu ciekawostki covid19 ekonomia europa gospodarka heheszki historia katolicyzm koronawirus kultura motoryzacja muzyka neuropa pieniadze policja polityka polska prawo samochody swiat szczepienia usa wykop zainteresowania zdrowie

Drogi Wykopowiczu

w załączonym linku do Polityki Prywatności przypominamy podstawowe informacje z zakresu przetwarzania danych osobowych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu. Zamykając ten komunikat (klikając w przycisk “X”), potwierdzasz, że przyjąłeś do wiadomości wskazane w nim działania.

Polityka plików cookies

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.