Życie samo pisze najlepsze scenariusze
#heheszki #humorobrazkowy
Zdjęcie przedstawiające detonację bomby atomowej "Priscilla" podczas operacji "Plumbbob" na poligonie Nevada pomiędzy 28 maja a 7 października 1957 roku.
#ciekawostki #enforcercontent #historia #fotohistoria #nauka #inzynieria #ciekawostkihistoryczne
@enforcer: Podobno krzywizna Ziemi uniemożliwia widzenie czegoś, co jest dalej niż 4 km. Na równym terenie oczywiście. To pewnie zależy też od wysokości obserwowanej i punktu obserwacyjnego, ale stojący na ziemi człowiek widzi w promieni 4 km rzeczy niewysokie :) Tak miałem w książce od pszyry. Zapamiętałem to, bo ciekawe :)
@enforcer: Licząc ze wzoru na dole.
Człowiek o wysokości 2m stojący na morzu będzie widział inny obiekt o wysokości 2 m (pomijając atmosferę itp.) z odległości 5,884 mili morskiej a to daje ~10,9 km. Nieźle :)
@kodekscywilny: Ja się nie znam, ale to wiele wyjaśnia, więc odległość może być jeszcze większa. Wiesz może na jakiej wysokości mniej więcej się to robi?
@DywanTv: nie wiem, czytałem kiedyś, że robi się tak dla uzyskania większych zniszczeń. tak było m.in. w hiroszimie i nagasaki. wcześniej myślałem, że bomba wybucha przy dotknięciu ziemi, jednak ona wybucha kilkanaście, kilkadziesiąt metrów nad.
@kodekscywilny: To chyba też zależy jaka to bomba. W sensie czy atomowa, wodorowa czy jaka :) Polecam artykuł :)
Życie samo pisze najlepsze scenariusze
#heheszki #humorobrazkowy
nie XD
#heheszki #humorobrazkowy #wiadomosci