Wpis z mikrobloga

W tym sezonie jabłka droższe od soku, więc idę na łatwiznę i cydr robię z soku nfc. Niedawno była promocja w Lidlu na soki z różnych odmian, posegregowane na słodkie, półsłodkie i kwaśne. Wybrałem kompozycję jak na zdjęciu, zaszczepiłem drożdżami Gozdawy i pozostaje tylko czekać.

Sok słodki: 11 Blg 3,45 pH
Sok półsłodki: 10.5 Blg 3,25 pH
Sok kwaśny: 10 Blg 3,05 pH

Dziwna rozbieżność w Blg, bo niby wszystkie mają w składzie 10g cukrów.

W smaku faktycznie czuć, że kwaśny jest kwaśny. Półsłodkiego nazwałbym półkwaśnym. Zobaczymy, czy finalnie nie będzie zbyt kwaśne.

#cydr #cydrdomowy #cydrkartonikowy #pedzzwykopem
Pobierz Wychwalany - W tym sezonie jabłka droższe od soku, więc idę na łatwiznę i cydr robię ...
źródło: comment_wXCZstJ7yvzrVtip1MzFbuYK6kd2amSj.jpg
  • 4
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Wychwalany: i jak to wyszło? Bo się #!$%@?łem xd miałem zrobić cydr z jabłek, ale sokowirówka mi padła po pierwszym jablku, a sokowyciskarka też mnie wkurzyła i wypiłem z żoną ten sok xd nigdy nie robiłem na takim soku (tylko zwykłym z biedry). On jest mętny prawda? Nie chce mi się bawić w odmecanie czy to ma wpływ na smak bo wygląd mi nie przeszkadza