Wpis z mikrobloga

Ser typu Feta
Składniki na ser:
- 10 L mleka niskopasteryzowanego (do 74°C) lub świeżego
- 1 g kultur serowarskich do sera typu Feta
- 1 g podpuszczki suszonej lub 11 kropli podpuszczki w płynie
- 2 g chlorku wapnia (w przypadku użycia mleka sklepowego)

Solanka:
- 120 g soli niejodowanej na 1 L zimnej wody

Polecamy:
- formę serowarską prostokątną
- termometr serowarski
- prasę ramową
- chustę serowarską

Przepis:
Mleko podgrzej do temperatury 32°C i dodaj kultury bakterii rozpuszczone wcześniej w niewielkiej ilości letniej wody (ok. 30 ml). Całość wymieszaj i utrzymuj w podanej temperaturze przez godzinę. Dodaj chlorek wapnia, rozpuszczony w niewielkiej ilości wody i mieszając podgrzej całość do temperatury 38°C. Dodaj podpuszczkę wg zalecanej dawki. W przypadku podpuszczki suszonej również rozpuść ją w niewielkiej ilości wody. Zamieszaj mleko kilkoma zdecydowanymi ruchami. Nie mieszaj długo, gdyż już po minucie zaczyna się proces tworzenia skrzepu. Wyłącz grzanie (tworzący się skrzep utrzyma odpowiednią temperaturę). Po 50 minutach pokrój skrzep w kostkę o boku 1-2 cm, delikatnie go zamieszaj i odstaw na 20 minut.
Skrzep przełóż do chusty i powieś do odsączenia na 2 godziny. Następnie ser z chusty przełóż do foremki serowarskiej i stopniowo ją dociskaj, zwiększając obciążenie od 1 kg do 4-5 kg – tak, aby pozbyć się serwatki z sera. Kiedy obciążenie będzie na maksymalnym poziomie, ser pozostaw na minimum 12 godzin w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie przygotuj solankę z wody lub uzyskanej serwatki oraz z soli. Pozostaw ser w solance na 4-5 godzin, trzymając go w lodówce.

Smacznego!
**... bo domowe jest lepsze!*tekst pochylony*
#browin #serowarstwo #jedzzwykopem #lodz
Pobierz
źródło: comment_GOfAmEOEEUMPmw7xRkcWfylX3qyts0fI.jpg
  • 6
@mario-zdk: wówczas nie trzeba dodawać ( ͡° ͜ʖ ͡°) chlorek wapnia polepsza konsystencje i krzepliwość mleka sklepowego oraz wzbogaca je w wapń, jego użycie zmniejsza straty kazeiny oraz tłuszczu
ze sklepowego ok. 1kg , z mleka prosto od krowy ok. 1,2-1,3kg jeśli jest dobrze odciśnięty


@Browin: znaczy sie 10kg? czy powaznie 1kg, bo jak 1kg to jest dobry biznes ( ͡ ͜ʖ ͡)