Wpis z mikrobloga

@Browin: może to głupie pytanie, ale dlaczego w tabelce z proporcjami składników do produkcji wina, dla winogron podana jest woda ? W wielu artykułach podane jest że woda służy tylko to rozcieńczenia kwasowości, a wg. różnych źródeł winogrona czarne mają odpowiednią kwasowość.
  • 1
woda brana do rozcieńczenia cukru również musi być ujęta w przepisie, bo zwiększa objętość. Natomiast przepisy są tylko kierunkowskazem, a owoce zawsze inne. Dzisiaj mieliśmy warsztat i dwa szczepy owoców gronowych białych rosły obok siebie, jedne miały kwasowość 12 (tutaj potrzebne jest rozcieńczenie bo wyjdzie kwasibór :() a drugie 7 g/l więc tutaj wcale nie rozcieńczamy. Każdy przepis jest uogólnieniem, więc co owoc trzeba byłoby pisać nowy. Najlepiej zaopatrzyć się w kwasomierz