Chili con carne powinno się przyprawiać kminem rzymskim (nie mylić z kminkiem). Do kupienia np. w tesco. Można zastąpić gotową przyprawą do chili con carne.
@elmariachi: Jak robiłam poprzednio używałam kminu rzymskiego tym razem nie było, tak samo jak nie dostałam świeżych papryczek chili. Nie używam gotowych mieszanek przypraw bo zazwyczaj zawierają glutaminian sodu.
Ja swoj przepis nauczylem sie bedac na poludniu USA od tamtejszych mieszkancow . Ten wywar lub rosołek to sobie odrazu odpusc i zastap go ... piwem. Najlepiej jakims ciemnym (jakies 250ml bedzie OK). W swoim przepisie uzywam jednej drobno posiekanej papryki (zielonej) oraz ostrej (jaka kto lubi). Kukurydzy nie daje. Daje rowniez fasole. Do przypraw dodaj rowniez lisc laurowy, kmin rzymski (pol lyzeczki) i troche oregano oraz lyzeczke sosu Worcerster (opcja), papryki
Z moich doświadczeń wynika, że chili smakuje lepiej odgrzane dzień (lub więcej) po przyrządzeniu. Doba w lodówce dobrze mu robi. To chyba trochę jak bigos.
Warto dodać trochę kakao (takiego niesłodkiego) i cynamonu. Doskonale wzbogaca smak i zdaje się, że jest - że tak to ujmę - kanoniczne. :) No i kumin koniecznie, podejrzewam, że trochę kolendry też by nie zaszkodziło.
Ostatnimi czasy imponuję mojej narzeczonej kulinarnymi pomysłami właśnie z Wykopu i dziś zrobiłem tą potrawę, jestem pod wrażeniem fajnie smakuje, ja zamiast pomidorów w puszce użyłem pomidorów "lekko podsmażanych" w słoiku, taki jakby koncentrat z ziołami i jest pyszne i ostre :) uwielbiam wołowinę na ostro. Szacunek dla autora i podziękowania za świetny przepis, który ląduje na stałe w moim menu.
@Grzechue: Ja sobie bardzo cenie wiele przepisów z Wykopu, ostatnio Pad Thai robiłem i też wyszło wyśmienite. :> Chilli con carne właśnie robię, trochę mi za rzadkie wyszło, ale może się wygotuje.
Komentarze (128)
najlepsze
W Polsce udziec indyczy jest moim zdaniem lepszy niż często starawa wołowina no chyba że ma się znajomą panią w mięsnym.
BTW Polecam moje sajgonki http://www.wykop.pl/link/710705/gotuj-z-wykopem-sajgonki/ :P
A co do przypraw to jedną z podstawowych przypraw kuchni meksykańskiej jest o dziwo kmin, którego tu brakuje, a nadaje specyficznego smaku.