@Krupier: nadać się nada ale to nie to samo - Brain Damage to zaledwie 11k SHU, Ghost Pepper to 500k SHU więc i wrażenia bardziej "niezapomniane" :)
no ale z drugiej strony nie ma co przesadzać, bo prawda jest taka, że już od 250k pieczenie zamienia się w ból i raczej nikt nie czerpie wtedy przyjemności z jedzenia.
Coś, co od roku systematycznie przygotowuję do jedzenia nazywało się na początku chilli con carne. Teraz szukam nowej nazwy, bo wczoraj zmodyfikowałem potrawę dodając m.in. chlust białego wina (półsłodkiego), bazylię, Knorrową kostkę ze smażoną cebulką i nowy wynalazek - kukurydzę z suszonymi pomidorami (Bonduelle). Polecam modyfikowanie ccc dowolnymi dodatkami.
@bolo79: Może Chilli con carne z chlustem białego wina, bazylią, kostką Knorra ze smażoną cebulką oraz kukurydzą z suszonymi pomidorami Bonduelle w skrócie CCCZCBWBKKZSCOKZSPB?
@bolo79: Możesz to spokojnie nazywać Chilli Con Carne, pytałem kiedyś pewnego meksykańca, czy faktycznie u nich do Chilli Con Carne nie daje się fasoli. Potwierdził, że tak jest w oryginale, ale że każda gospodyni ma swój własny przepis, a dawniej o mięso było ciężko, to fasola i różne inne dodatki się pojawiają w zależności od przepisu, coś jak nasz bigos, albo węgierski gulasz - walisz podstawowe składniki + co tylko masz
Laura robiła pyszne chili. Używała do tego chudego mięsa, czerwonej fasoli, drobno posiekanej marchewki, butelki ciemnego piwa i świeżej, ostrej papryki. Jakiś czas gotowała to wszystko, po czym dodawała czerwone wino, sok z cytryny, szczyptę świeżego szczypiorku i wreszcie odmierzała własne przyprawy. Kilka razy Cień próbował namówić ją, by pokazała mu dokładnie, co robi. Obserwował każdy gest, od krojenia cebuli i wrzucania jej na oliwę, i zapisywał
@marcin-: I generalnie przypomniales mi, ze jakis #!%% pozyczyl i nie oddal. Jak z wiekszoscia ksiazek poza swiatem dysku ktorego nie pozyczam bo caly zebralem i mi szkoda :)
To nie jest danie meksykańskie! Chilli Con Carne to danie wywodzące Sie z Teksasu. W Meksyku rozpowszechniło Sie bo Teksas graniczy z Meksykiem. A co do fasoli, o której tyle piszecie, to nie dodaje Sie jej do dania tylko podaje osobno. I nigdy, przenigdy nie podawajcie fasoli z puszki!!
Komentarze (128)
najlepsze
no ale z drugiej strony nie ma co przesadzać, bo prawda jest taka, że już od 250k pieczenie zamienia się w ból i raczej nikt nie czerpie wtedy przyjemności z jedzenia.
5-6 świeżych papryczek chili (najlepiej kilka rodzajów)
4-5 świeżych papryczek pepperoni, drobno pokrojonych (tylko dla koloru, a nie dla smaku)
1,5 kg mielonego mięsa wołowego (świeżo zmielonego)
1 duża cebula, drobno posiekana
4-6 ząbków czosnku, drobno posiekane
6-7 pomidorów bez skórek i bez pestek, zmiksowanych w blenderze bez nasion i soku
1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę
0,5 l bulionu wołowego
czarna fasola