@SlashBeast: Nie. Masz pewność że jak sobie sam chleba nie zrobisz to go w piekarni nie kupisz. Odwrotnością jest więc brak pewności że nie kupisz w piekarni.
Mam pytanie odnośnie pieczenia chleba w brytfannie pod przykryciem: podałeś dwa zakresy temperatury 250 stopni przez 30 minut i 220 stopni przez 10 minut; czymś się różnią te dwa sposoby? Czy przy wyższej temparaturze czas nie powinien ulec skróceniu?
zgłębiłem się w Twój przepis trochę i efekt wygląda zachęcająco. zrobię na pewno w przyszły weekend. Podzielę się swoim przepisem, równie naturalnym ale o kilka godzin szybszym:
(przez to, że chlebków zrobiłem bardzo dużo robię je praktycznie z ręki i trudno podać mi proporcje tym bardziej, że mąka mące nie równa, nawet w obrębie jednej marki ale są pewne stałe, które zachowane dają 99,9% pewności, że wypiek wyjdzie taki jak
@winnux: Chleb na zakwasie można uprościć. Zakwas żytni w proporcjach do 1:3 do mąki i zamiast robić bochenek, po prostu wrzucić ciasto do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką (lub otrębami) keksówki, tak żeby wypełnić jej mniej więcej połowę. Po 3-4 godzinach chleba będzie dwa razy więcej i można piec. Do ogarnięcia w wieczór po pracy no i w smaku także rewelacja. Chleb z wykopu jest bardziej wymagający. ;)
Mam taką jedną piekarnię obczajoną z takim chlebem, za bochenek ok. 500 g płacę 3,50 zł. Nie wiem czy by mi się chciało robić samej ale podziwiam twoje umiejętności, a sam chleb wygląda pięknie. Wychodzi za każdym razem? ;-)
@sohee: Nie wyszedł mi za pierwszym razem, bo chciałem za szybko. Ciasto w południe wyrobiłem a wieczorem piekłem. Zakalec jakich mało był :)
Od kiedy daje mu około 16 godzin czasu wychodzi zawsze. Koszt upieczenia w domu to koszt kilograma mąki + 2 godzin działania piekarnika. Czyli pewnie gdzieś około 4 zł za 1,4 kg.
U mnie w domu od około miesiąca jemy tylko chleb robiony, wypiekany w piecu chlebowym a nie w piekarniku smak jest dużo lepszy. Co do przepisu haxxxa to proponuje zamiast mąki pszennej użyć żytniej lub najlepiej orkiszowej(droga niestety) i do ciasta dodać słonecznik, pestkę dyni lub len.
Jeszcze jedno, na początek zalecam mieszanie ze zwykłymi mąkami, bo wypiek czystego razowca jest trudniejszy - większe ryzyko, że ciasto nie wyrośnie prawidłowo.
Jak ktos potrzebuje zakwas, zwlaszcza na szybko to polecam uzycia probiotykow zawierajacych bakterie z grupy LAB ktore mozna kupic w aptece. Na pewno unikniemy w ten sposob plesni. Ewentualnie sa tez kultury starterowe dla piekarni, ale dosc trudno dostępne.
Piekę od paru lat swoje chleby na zakwasie i najtrudniejsze są początki bo bardzo trudno to robić z czyjegoś przepisu.
Zależnie od siły zakwasu i temperatury otoczenia chleb może rosnąć 4h, a może i 12h. Jeśli będziemy się trzymać przepisu to nie wyrośnie lub zdąży opaść. Podobnie ilość wody: zależna od wilgotności mąki, konsystencję ciasta trzeba ustalać na wyczucie.
Aha, i gdy ktoś się już wprawi to polecam spróbowania poziomu master: upieczenia
Ciekawe podejscie, chyba sprobuje w ten sposob jak opisujesz. Ja zawsze rano odlozony zakwas (ma prawie 2 lata) mieszam z maka zytnia i odstawiam do wieczora. Wieczorem czesc zakwasu odkladam na kolejny raz i reszte mieszam z maka pszenna i na ok. 1,5-2 godzin do wyrosniecia zostawiam w blasze prostokatnej, pozniej juz piekarnik, 30 minut na 225 stopni, 15 minut na 200 stopni i 45 minut na 175 stopni, sprobuje Twoim sposobem
@haxxx: Na moje oko to żeliwo, bo bardzo ciężkie jest.
Czyli najpewniej jest żeliwny i faktycznie takie garnki są bardzo polecane do wypiekania chleba. Ja polecam też garnek rzymski, który w piekarniku imituje piec kamienny.
Gdy pojawił się ten wykop zaczęłam piec chleb. I o dziwo przez pierwsze 2-3 pieczenia chlebek wyszedł znakomicie! Później było już tylko gorzej, ciągle wilgotny w środku nie wiedzieć czemu i zakalec. Przestałam wtedy piec aż do dziś gdy szukam dobrego sprawdzonego przepisu. Znowu tutaj trafiłam, może tym razem się uda.
Komentarze (257)
najlepsze
517 gramów wody to będzie 517ml wody ;) (jakieś 2 szklanki po 250ml)
wg przelicznika kuchennego: 517 gramów wody. wina lub octu to 0,52 litry
@kate1990:
Według kobiet ;D
Dzięki za przepis, może w końcu zmotywuję się do upieczenia własnego.
Czyli analogicznie, jezeli sobie sami zrobimy to w piekarni tez kupimy?
Te czasy to orientacyjne są, wiadomo, że każdy piekarnik inaczej piecze.
1. Bez.
2. Ja piekę na drugim od dołu.
3. Bez
4. Góra, dół
5. Nie potrzeba, jeśli jest dobrze rozgrzana to wrzucone ciasto na nią nie powinno się przykleić.
zgłębiłem się w Twój przepis trochę i efekt wygląda zachęcająco. zrobię na pewno w przyszły weekend. Podzielę się swoim przepisem, równie naturalnym ale o kilka godzin szybszym:
(przez to, że chlebków zrobiłem bardzo dużo robię je praktycznie z ręki i trudno podać mi proporcje tym bardziej, że mąka mące nie równa, nawet w obrębie jednej marki ale są pewne stałe, które zachowane dają 99,9% pewności, że wypiek wyjdzie taki jak
Od kiedy daje mu około 16 godzin czasu wychodzi zawsze. Koszt upieczenia w domu to koszt kilograma mąki + 2 godzin działania piekarnika. Czyli pewnie gdzieś około 4 zł za 1,4 kg.
Zależnie od siły zakwasu i temperatury otoczenia chleb może rosnąć 4h, a może i 12h. Jeśli będziemy się trzymać przepisu to nie wyrośnie lub zdąży opaść. Podobnie ilość wody: zależna od wilgotności mąki, konsystencję ciasta trzeba ustalać na wyczucie.
Aha, i gdy ktoś się już wprawi to polecam spróbowania poziomu master: upieczenia
No ale tak chlebek bez wygniatania? Każdy mi tu pisał że taki chleb trzeba ugniatać...
Czyli najpewniej jest żeliwny i faktycznie takie garnki są bardzo polecane do wypiekania chleba. Ja polecam też garnek rzymski, który w piekarniku imituje piec kamienny.
Dzięki za inspirację!