@John_archer: Bo zawiera pasywny element grzewczy który oddaje ciepło pobierając je z palnika, ma dość dużą bezwładność i jak palnik gaśnie to on jeszcże ma całkiem spory zapas energii. Tej kuchenki trzeba się nauczyć i np. wyłączać piec jeszcze przed zakończeniem podgrzewania, spokojnie potrawa dojdzie a gazu już nie pobiera.
@kargo89: #!$%@? i wy wykopki chcieliście mi wmówić, ze ta plyta to taka zajebista? mam przy niej stać 2 min zanim będę mógł gotować? to ta oszczędność? czasu? #!$%@? jak dobrze, że jeszcze nie remontowałem kuchni bo bym kupił tego trupa. gińcie pelikany
Czegoś tu nie rozumiem, te zacieki to z czego na tej płycie się biorą, jak nie z żarcia kipiącego z garów czy nawet resztek wody pod garnkami? Sam mam płytę grzewczą i zwykłym druciakiem z jakimś mleczkiem i płynem do naczyń, jestem w stanie doprowadzić płytę do stanu "lśniąca" a też mi się robią z czasem takie "zacieki".
@blacktyg3r: ja też sobie tego nie potrafię wyobrazić. Jak coś wykipi to się to usuwa tego samego dnia. Jak będziesz gotować przy #!$%@? kuchence tydzień albo dłużej to faktycznie zrobi się skorupa którą trudno usunąć ale mimo wszystko jak włożysz w to trochę siły i czasu to zejdzie (druciaka bym nie używał bo zniszczysz każdą kuchenkę).
To niestety prawda. Szorowałem zwykłą gąbeczką namoczoną Cifem Lemon bo tak mi polecili. Jeszcze tego samego dnia efekt był taki, że płyta od szorowania się porysowała wokół plamy na stałe natomiast plama zaschniętego tłuszczu została. Żona nie odzywała się do mnie 2 dni.
Przez długi czas 90% wykopków biła konia do Solgazu i ich śmieszkowego marketingu, a gdy w końcu ktoś się wyłamał i kupił ich płytę okazało się że ich produkty są gówniane xD
@PeaceUN: ale chłopie, o jakiej Ty marce mówisz? na wykopie? gdzie 80% to dzieciaki i o ile są targetem śmieszkowego marketingu, to już z pewnością nie produktu? gdzie sens, gdzie logika :D
#!$%@? mnie to jak łatwo stracić zaufanie Wykopków :D Do tej pory @SOLGAZ był tutaj uwielbiany, a wystarczył jeden komentarz użytkownika, żeby nawet najwięksi fani profilu firmowego stali się zażartymi wrogami :D
@aifeme: Co się dziwisz, świat nie jest doskonały. Tutaj wystarczyło rozdać parę kubków, trochę pośmieszkować i wciskać ludziom kit jak się da. Oczywiście kłamstwo ma krótkie nogi, a kit kiedyś kruszeje i tak się dziś z @Solgaz -em dzieje. Swoją drogą, widział ktoś te płyty w jakiś sklepach agd?
@KerianRegis: podpisuję się obiema rękoma pod tym co napisałeś! Cała płyta ciepła przy grzaniu, "duże" palniki nie należą do największych, a na małych rozgrzać coś trwa całą wieczność!
Po cholerę te dźwięki? Gdyby to było łagodne pikanie to ok - ale dlaczego zawsze musi to być(w urządzeniach AGD) dość głośny, a przede wszystkim wysoki dźwięk.
@Mr--A-Veed: Jeżeli muszę czekać dłużej niż minutę na rozgrzanie patelni to jest to dla mnie bezsensowny produkt. Zwykłe palniki gazowe nagrzewają błyskawicznie, elektryczne tak samo.
Jeżeli muszę czekać dłużej niż minutę na rozgrzanie patelni to jest to dla mnie bezsensowny produkt. Zwykłe palniki gazowe nagrzewają błyskawicznie, elektryczne tak samo.
I nie wiem, za co minusy. Przecież gdyby te płyty miały jakość wykonania na poziomie konkurencji i palniki nagrzewały się równie szybko, jak w przypadku elektrycznych - to dla wielu osób byłby to świetny wybór.
@yggdrasill: serio, wyjębałbym takie coś za okno, nieważne ile to by kosztowało. Nie mam czasu na czekanie SZCZEGÓLNIE rano, gdy dzieci biegają po domu, żona szykuje się do pracy, ja też zresztą, a tu #!$%@? co? "Kochanie, minęło już 10 minut, sprawdź czy można już garnek z wodą na siemię lniane postawić?" hehe
Jakoś na wiosnę planowałem wymianę kuchenki i właściwie jedynym kandydatem była ich płyta 2+1. Ale bym sobie pluł w brodę, gdybym to kupił za taką kasę.
@Szczebaks: jak gotowanie nie jest twoja pasja i masz możliwość to bierz indukcję. Jak zostaje tylko gaz (np. u mnie bo tylko 20A na mieszkanie i jedna faza - stary blok) to bierz szklaną płytę z wystającymi palnikami. Szkło się nie nagrzewa więc jak coś wykapie to nie przywiera.
@krzysssi33k: popieram, przerabialem wszystko; gazowa - plusy, szybka i dużo możliwości regulacji NA OKO, trzeba regulować aż będzie dobrze. minusy: czyszczenie, gas + dzieci to zmartwienie, można się podpalić, oparzyć, trudna do czyszczenia ceramiczna - plusy: chyba tylko wygląd, minusy: wolno się nagrzewa i wolno się studzi, jak coś wykipi to się przypadal do rozgrzanych pól indukcja: plusy: szybko grzeje, szybko reaguje na zmianę temperatury, łatwa do kontroli, elektrycznie sterowana wystarczy
A może ma ktoś taką płytę i pirometr? Na zdjęciu poniżej przykładowe urządzenie. Chyba dobrym pomysłem byłoby nakręcenie filmiku, na którym widać bezwładność temperaturową takiej płyty. Trochę mało naukowa metoda - takie sprawdzanie nagrzewania/ochłodzenia gołą ręką.. ( ͡°͜ʖ͡°)
@dzidziaka: @Oberiba: taki za 10 tysięcy cebulionów będzie wystarczająco dobry, snoby? Po prostu nie przepadam za kawą z ekspresu, bo za dużo lotnych drażniących związków zostaje w ekstrakcie. Bez względu na kawę. Od czasu do czasu może być, nawet w McDonaldzie jest niezła i w Orlenie, ale codziennie nie da rady.
Nigdy nie rozumiałem zajawki na te kuchenki. Mają większość z wad kuchni indukcyjnych i gazowych jednocześnie. Ja to widzę niestety tak:
Płyta indukcyjna Zalety: Bardzo szybkie nagrzewanie garnków Natychmiastowa reakcja na zmianę poziomu grzania Bardzo precyzyjna zmiana poziomu grzania Zimna (fajne gdy w domu są dzieci) Łatwa do utrzymania w czystości Brak tłustego osadu na meblach Timer Automatyczne wyłączanie (bezpieczeństwo) Wady: Potrzebne "specjalne", droższe garnki Droższa w zakupie i eksploatacji niż kuchnia
@frnk: Mogę się przyczepić do 3. rzeczy: - te "specjalne" garnki, to mogą zwykłe stare blaszaki, byle nie ze stali szlachetnej i cenowo wcale nie odbiegają od tych niby "nie specjalnych" - koszty gotowania wg. rożnych źródeł są porównywalne, niektóre podają że taniej na indukcji, inne że na gazie ziemnym, ale różnice na litrze wody sięgają do 0,5 grosza.Gotują za gazie z butli zapłacimy już dużo drożej. - utrzymanie czystości palnika
@losmarte: W 11kg butli P-B jest jakieś 140 kWh energii, przy sprawności palnika gazowego na poziomie max. 50% (nie sądzę, aby było więcej) jest do dyspozycji tak na prawdę nie więcej niż 70 kWh co przy obecnej cenie butli na poziomie 40 zł daje jakieś 57 gr/kWh czyli w zasadzie identycznie jak prąd (sprawność indukcji można pominąć bo to >95%). Jak butla była po 60 zł to na LPG wychodziło nawet
Wolałbym zobaczyć jakiś bardziej profesjonalny test niż to coś - co w ogóle na to miano nie zasługuje. Czas doprowadzenia wody do wrzenia, pomiar zużycia gazu, itp.
Na przykładzie tego produktu widać pięknie polski model zarządzania projektem. Najpierw szef wyciągnął z dupy termin projektu, bo nie wiedział ile będzie to trwało. Oczywiście czas ten pewnie był grubo niedoszacowany bo nikt nie wiedział na jakie problemy napotkają konstruktorzy. Gubo, znaczy 5 do 6 razy znając życie. Po czym przekroczono czas trwania projektu 2,do 3 razy bo l założenia były złe. W tym czasie ktoś kogoś mocno okłamywał co do stanu
Obserwuję od jakiegoś czasu #gownoburza na wykopie odnośnie #solgaz, i ponieważ jestem #bordo nie wolno mi pozostać obojętnym. Po pierwsze, zastanówmy się nad ideą płyty gazowej bez płomienia. Jak jest sens tego rozwiązania? Wielu hejterów krytykuje ów patent, tak samo jak niektórzy krytykują samochody hybrydowe nie wiedząc, że są one przeznaczone do jazdy po mieście. Otóż z tego co zdążyłem się zorientować Solgaz to kuchenka gazowa przykryta płytą ceramiczną. Zastanówmy się
@niko777: Oczywiscie, teraz to praktycznie każde garnki w markecie działają na indukcji, może tylko takie najtansze kupowane na wagę nie ;) ale serio spokojnie za 80zł można kupić komplet 4 garnków które będą działac na indukcji
@mamut2000: nie powiedzialbym, ze plyty sa trudne w czyszczeniu... wrecz odwrotnie... Wez czysc tradycyjna kuchenke gazowa jak zupa wykipi... pelno zakarmarkow, zalany palnik. Te cale kratki na ktorych stawiasz garnek... Plyte wycierasz i tyle.
Komentarze (452)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
@chrupol: jeszcze żona by zdążyła odkurzyć i okna pomyć !
@blacktyg3r: @greenlud: @wisnia6666:
To niestety prawda. Szorowałem zwykłą gąbeczką namoczoną Cifem Lemon bo tak mi polecili. Jeszcze tego samego dnia efekt był taki, że płyta od szorowania się porysowała wokół plamy na stałe natomiast plama zaschniętego tłuszczu została. Żona nie odzywała się do mnie 2 dni.
Moi
Komentarz usunięty przez moderatora
@KerianRegis: o patrz to jak każdy normalny człowiek XD
co do opisu to wygląda niestety na gówniany produkt ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Najwyraźniej #!$%@?ące rzeczy istnieją po to, aby #!$%@?ć osoby które to #!$%@?.
@erwerwerwer: To też dokładnie to samo napisałem.
I nie wiem, za co minusy. Przecież gdyby te płyty miały jakość wykonania na poziomie konkurencji i palniki nagrzewały się równie szybko, jak w przypadku elektrycznych - to dla wielu osób byłby to świetny wybór.
Takie są fakty - nie
"Po 2 minutach CIEPŁY"
"CIEPŁY"
Nie na moje nerwy.
Nie mam czasu na czekanie SZCZEGÓLNIE rano, gdy dzieci biegają po domu, żona szykuje się do pracy, ja też zresztą, a tu #!$%@? co? "Kochanie, minęło już 10 minut, sprawdź czy można już garnek z wodą na siemię lniane postawić?" hehe
gazowa - plusy, szybka i dużo możliwości regulacji NA OKO, trzeba regulować aż będzie dobrze. minusy: czyszczenie, gas + dzieci to zmartwienie, można się podpalić, oparzyć, trudna do czyszczenia
ceramiczna - plusy: chyba tylko wygląd, minusy: wolno się nagrzewa i wolno się studzi, jak coś wykipi to się przypadal do rozgrzanych pól
indukcja: plusy: szybko grzeje, szybko reaguje na zmianę temperatury, łatwa do kontroli, elektrycznie sterowana wystarczy
BTW: A pod filmikiem na YT też bez zbytniej analizy widać macki reklamy szeptanej Solgazu ( ͡º ͜ʖ͡º)
Płyta indukcyjna
Zalety:
Bardzo szybkie nagrzewanie garnków
Natychmiastowa reakcja na zmianę poziomu grzania
Bardzo precyzyjna zmiana poziomu grzania
Zimna (fajne gdy w domu są dzieci)
Łatwa do utrzymania w czystości
Brak tłustego osadu na meblach
Timer
Automatyczne wyłączanie (bezpieczeństwo)
Wady:
Potrzebne "specjalne", droższe garnki
Droższa w zakupie i eksploatacji niż kuchnia
- te "specjalne" garnki, to mogą zwykłe stare blaszaki, byle nie ze stali szlachetnej i cenowo wcale nie odbiegają od tych niby "nie specjalnych"
- koszty gotowania wg. rożnych źródeł są porównywalne, niektóre podają że taniej na indukcji, inne że na gazie ziemnym, ale różnice na litrze wody sięgają do 0,5 grosza.Gotują za gazie z butli zapłacimy już dużo drożej.
- utrzymanie czystości palnika
Czas doprowadzenia wody do wrzenia, pomiar zużycia gazu, itp.
@kulmegil: Wszyscy by woleli! :)
@erwerwerwer: Obczaj jeszcze raz jak wytrzeźwiejesz (✌ ゚ ∀ ゚)☞
Po pierwsze, zastanówmy się nad ideą płyty gazowej bez płomienia. Jak jest sens tego rozwiązania? Wielu hejterów krytykuje ów patent, tak samo jak niektórzy krytykują samochody hybrydowe nie wiedząc, że są one przeznaczone do jazdy po mieście. Otóż z tego co zdążyłem się zorientować Solgaz to kuchenka gazowa przykryta płytą ceramiczną. Zastanówmy się
Wez czysc tradycyjna kuchenke gazowa jak zupa wykipi... pelno zakarmarkow, zalany palnik.
Te cale kratki na ktorych stawiasz garnek...
Plyte wycierasz i tyle.