Po cholerę te dźwięki? Gdyby to było łagodne pikanie to ok - ale dlaczego zawsze musi to być(w urządzeniach AGD) dość głośny, a przede wszystkim wysoki dźwięk.
@Mr--A-Veed: Jeżeli muszę czekać dłużej niż minutę na rozgrzanie patelni to jest to dla mnie bezsensowny produkt. Zwykłe palniki gazowe nagrzewają błyskawicznie, elektryczne tak samo.
Jeżeli muszę czekać dłużej niż minutę na rozgrzanie patelni to jest to dla mnie bezsensowny produkt. Zwykłe palniki gazowe nagrzewają błyskawicznie, elektryczne tak samo.
I nie wiem, za co minusy. Przecież gdyby te płyty miały jakość wykonania na poziomie konkurencji i palniki nagrzewały się równie szybko, jak w przypadku elektrycznych - to dla wielu osób byłby to świetny wybór.
@yggdrasill: serio, wyjębałbym takie coś za okno, nieważne ile to by kosztowało. Nie mam czasu na czekanie SZCZEGÓLNIE rano, gdy dzieci biegają po domu, żona szykuje się do pracy, ja też zresztą, a tu #!$%@? co? "Kochanie, minęło już 10 minut, sprawdź czy można już garnek z wodą na siemię lniane postawić?" hehe
Jakoś na wiosnę planowałem wymianę kuchenki i właściwie jedynym kandydatem była ich płyta 2+1. Ale bym sobie pluł w brodę, gdybym to kupił za taką kasę.
@Szczebaks: jak gotowanie nie jest twoja pasja i masz możliwość to bierz indukcję. Jak zostaje tylko gaz (np. u mnie bo tylko 20A na mieszkanie i jedna faza - stary blok) to bierz szklaną płytę z wystającymi palnikami. Szkło się nie nagrzewa więc jak coś wykapie to nie przywiera.
@krzysssi33k: popieram, przerabialem wszystko; gazowa - plusy, szybka i dużo możliwości regulacji NA OKO, trzeba regulować aż będzie dobrze. minusy: czyszczenie, gas + dzieci to zmartwienie, można się podpalić, oparzyć, trudna do czyszczenia ceramiczna - plusy: chyba tylko wygląd, minusy: wolno się nagrzewa i wolno się studzi, jak coś wykipi to się przypadal do rozgrzanych pól indukcja: plusy: szybko grzeje, szybko reaguje na zmianę temperatury, łatwa do kontroli, elektrycznie sterowana wystarczy
A może ma ktoś taką płytę i pirometr? Na zdjęciu poniżej przykładowe urządzenie. Chyba dobrym pomysłem byłoby nakręcenie filmiku, na którym widać bezwładność temperaturową takiej płyty. Trochę mało naukowa metoda - takie sprawdzanie nagrzewania/ochłodzenia gołą ręką.. ( ͡°͜ʖ͡°)
@dzidziaka: @Oberiba: taki za 10 tysięcy cebulionów będzie wystarczająco dobry, snoby? Po prostu nie przepadam za kawą z ekspresu, bo za dużo lotnych drażniących związków zostaje w ekstrakcie. Bez względu na kawę. Od czasu do czasu może być, nawet w McDonaldzie jest niezła i w Orlenie, ale codziennie nie da rady.
Nigdy nie rozumiałem zajawki na te kuchenki. Mają większość z wad kuchni indukcyjnych i gazowych jednocześnie. Ja to widzę niestety tak:
Płyta indukcyjna Zalety: Bardzo szybkie nagrzewanie garnków Natychmiastowa reakcja na zmianę poziomu grzania Bardzo precyzyjna zmiana poziomu grzania Zimna (fajne gdy w domu są dzieci) Łatwa do utrzymania w czystości Brak tłustego osadu na meblach Timer Automatyczne wyłączanie (bezpieczeństwo) Wady: Potrzebne "specjalne", droższe garnki Droższa w zakupie i eksploatacji niż kuchnia
@frnk: Mogę się przyczepić do 3. rzeczy: - te "specjalne" garnki, to mogą zwykłe stare blaszaki, byle nie ze stali szlachetnej i cenowo wcale nie odbiegają od tych niby "nie specjalnych" - koszty gotowania wg. rożnych źródeł są porównywalne, niektóre podają że taniej na indukcji, inne że na gazie ziemnym, ale różnice na litrze wody sięgają do 0,5 grosza.Gotują za gazie z butli zapłacimy już dużo drożej. - utrzymanie czystości palnika
@losmarte: W 11kg butli P-B jest jakieś 140 kWh energii, przy sprawności palnika gazowego na poziomie max. 50% (nie sądzę, aby było więcej) jest do dyspozycji tak na prawdę nie więcej niż 70 kWh co przy obecnej cenie butli na poziomie 40 zł daje jakieś 57 gr/kWh czyli w zasadzie identycznie jak prąd (sprawność indukcji można pominąć bo to >95%). Jak butla była po 60 zł to na LPG wychodziło nawet
Komentarze (452)
najlepsze
Najwyraźniej #!$%@?ące rzeczy istnieją po to, aby #!$%@?ć osoby które to #!$%@?.
@erwerwerwer: To też dokładnie to samo napisałem.
I nie wiem, za co minusy. Przecież gdyby te płyty miały jakość wykonania na poziomie konkurencji i palniki nagrzewały się równie szybko, jak w przypadku elektrycznych - to dla wielu osób byłby to świetny wybór.
Takie są fakty - nie
"Po 2 minutach CIEPŁY"
"CIEPŁY"
Nie na moje nerwy.
Nie mam czasu na czekanie SZCZEGÓLNIE rano, gdy dzieci biegają po domu, żona szykuje się do pracy, ja też zresztą, a tu #!$%@? co? "Kochanie, minęło już 10 minut, sprawdź czy można już garnek z wodą na siemię lniane postawić?" hehe
gazowa - plusy, szybka i dużo możliwości regulacji NA OKO, trzeba regulować aż będzie dobrze. minusy: czyszczenie, gas + dzieci to zmartwienie, można się podpalić, oparzyć, trudna do czyszczenia
ceramiczna - plusy: chyba tylko wygląd, minusy: wolno się nagrzewa i wolno się studzi, jak coś wykipi to się przypadal do rozgrzanych pól
indukcja: plusy: szybko grzeje, szybko reaguje na zmianę temperatury, łatwa do kontroli, elektrycznie sterowana wystarczy
BTW: A pod filmikiem na YT też bez zbytniej analizy widać macki reklamy szeptanej Solgazu ( ͡º ͜ʖ͡º)
Płyta indukcyjna
Zalety:
Bardzo szybkie nagrzewanie garnków
Natychmiastowa reakcja na zmianę poziomu grzania
Bardzo precyzyjna zmiana poziomu grzania
Zimna (fajne gdy w domu są dzieci)
Łatwa do utrzymania w czystości
Brak tłustego osadu na meblach
Timer
Automatyczne wyłączanie (bezpieczeństwo)
Wady:
Potrzebne "specjalne", droższe garnki
Droższa w zakupie i eksploatacji niż kuchnia
- te "specjalne" garnki, to mogą zwykłe stare blaszaki, byle nie ze stali szlachetnej i cenowo wcale nie odbiegają od tych niby "nie specjalnych"
- koszty gotowania wg. rożnych źródeł są porównywalne, niektóre podają że taniej na indukcji, inne że na gazie ziemnym, ale różnice na litrze wody sięgają do 0,5 grosza.Gotują za gazie z butli zapłacimy już dużo drożej.
- utrzymanie czystości palnika