Rama zmienia skład i daje dużo więcej NAJTAŃSZEGO TŁUSZCZU PALMOWEGO
Ostatnio na wykopie czytałem, że unia zakazuje tłuszczy trans w różnych produktach (w tym margarynach). Do tej pory kupowałem rama classic, gdyż miał chyba najlepszy skład (30% oleju rzepakowego). Wczoraj pojechałem do biedronki kupić nowe opakowanie, gdyż obecne się kończy. Patrzę, a tu nowe...
m.....1 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 389
Komentarze (389)
najlepsze
Żeby zrobić masło, wystarczy ubić mleko. Żeby zrobić smarowidło roślinne, potrzeba procesów estryfikacji i uwodornienia. Zwłaszcza podczas tego drugiego powstają szkodliwe izomery trans kwasów tłuszczowych. Im twardsze smarowidło, tym więcej tłuszczów trans.
A co do cholesterolu, to podczas spożycia masła wzrasta poziom cholesterolu „złego” LDL i „dobrego” HDL. Natomiast margaryny powodują wzrost LDL, a