Jakie są kategorie urządzeń elektrycznych do smażenia/grillowania bez tłuszczu np. schabowego, frytek lub domowej zapiekanki? Minipiekarnik, kombiwar, co jeszcze? Która kategoria będzie najlepsza? Mam grill elektryczny. Szukam czegoś na działkę w cenie do około 250-300 zł.
@Lixerv: Tanie kawałki wołowiny są tanie bo mają dużo tkanek łącznych i usmażone tak jak stek będą niejadalne, więc nie będziesz miał jak ocenić czy dobrze usmażyłeś.
Właściwie najlepszym wyborem będzie schab wieprzowy, spokojnie możesz go usmażyć do podobnych temperatur w środku co stek i ocenić soczystość a co za tym idzie wysmażenie. Pierś z kurczaka też byłaby niezłym pomysłem, temperatury wyższe ale jeszcze łatwiej zepsuć niż stek.
@Lixerv: Nie ma co ćwiczyć, jak będziesz miał dobry kawałek mięsa to 2-2,5 minuty z każdej strony i wyjdzie Ci spoko, jak będziesz miał tanie mięso nienadające się na steki (to co wymieniłeś w poście nie nadaje się), to możesz być nawet Gordonem Ramsayem ale dobrego steka nie zrobisz. Kup sobie sezonowany antrykot i działaj
edit: jak działasz na patelni to kup sobie jeszcze oliwę z wytłoków i masło. Dobrze rozgrzej
Jak staraliście się o zwrot kosztów badań w placówce zewnętrznej w stosunku do luxmedu? Najpierw pytaliście o zgodę czy już po opłaceniu zabiegu dawaliście fakturę vat aby oddali pieniądze?
Zobacz czy w twojej firmie macie taki druczek coś ala reklamacyjny. Tam wpisywałem kiedy dzwoniłem na infolinię i powiedzieli mi że nie było terminu i trzeba było dołączyć fakturę z wizyty. Jeśli w okienku powiesz że mają ci dać zgodę, nieraz jednak znajdą jakiś termin totalnie niepasujący i na przykład 30km dalej i jak się nie zgodzisz to tracisz prawo do zwrotu i możliwości domagania się wizyty w SLA " bo zrezygnowałeś"
Szukam składanych kijków do nordic walkingu (ewentualnie trekingu), które po złożeniu są jak najkrótsze (do 66cm), a po rozłożeniu mają 120-125 cm. Chodzi o to żeby łatwo chowały się do plecaka, gdy np. mam parę spraw na mieście i chcę dojść do A, B, C. Najchętniej coś taniego (50-60 zł?), aby choć przetrwały jeden sezon. Na stałe mam kijki nieskładane i trwałe, które są ok dla mnie.
Mirki, zacząłem chodzić trochę z kijkami 2 tygodnie temu, jakieś 500 metrów. Puls mi przyśpiesza do 110-120 i zaczynam być zmęczony. Otyłość here. Chciałbym zwiększyć to stopniowo do 1,5km bez większego zmęczenia. Polecicie jakiś plan treningu?
@Lixerv gratuluje, ze sie zmotywowałeś! To juz sporo. Początki są ultra ciężkie. Spaceruj swoim tempem. Nie przeginaj na początek tylko rozruszaj się chodząc regularnie, codziennie po 10-15-30minut zwiekszajac co tydzień po 5 minut. Pozniej podkrecisz predkosc- nie przejmuj sie niczym tylko #!$%@?! Powodzenia!
@Lixerv 500 metrów to bardzo mały dystans żeby zaszły większe zmiany fizlogiczne, spróbuj dużo wolniej i dłużej na początek. Jeżeli kijki nie pomagają w chodzeniu poprzez stabilizację, to bym je na razie zupełnie odłożył bo mogą tylko przeszkadzać. Puls 120 to nic strasznego, jak więcej się poruszasz to zobaczysz jeszcze wyższe wartości.
Do tej pory byłem osobą jedzącą głównie kanapki, fastfoody i gotowe dania na obiad. Dietetyczka poprosiła mnie na początek, abym nic nie zmieniał tylko dodał do każdego posiłku jakieś warzywa (pół talerza, reszta to węglowodany i nabiał). I serio teraz pytam. Jak najłatwiej i najmniejszym kosztem "roboczogodzin" wprowadzić to w życie? Pomyślałem o jakiś gotowych surówkach i sokach warzywnych. Jeśli mam sam robić surówki, to jakie narzędzia/maszynki , które ułatwią krojenie/szatkowanie, warto
@Lixerv: jest mega duża roznic między głupim a głupszym na z jednego obrazka a z drugiego. Z tych na dole się śmieją ludzie a ci na górze śmiali się z większych debili co na nich głosowali.
#gotujzwykopem #pieczzwykopem #gotowanie #kuchnia