#piwowarstwo Nastawiłem w poprzednią sobotę puszkę stouta od coppers+ciemny słod WES, dołożyłem SafeAle-S33 w poniedziałek miało jeszcze względną pianę, we wtorek widac było po pojemniku że została tylko obręcz na ściance. Ile to jeszcze trzymać w fermentatorze? Niestety nie posiadam drugiego do zlania. Chyba nie będzie mi przeszkadzać jakby było lekko mętne. Zgaduje że powinienem zmierzyć BLG przed przelewaniem by nie rozsadzić butelek jak nie dofermentowało?
@Kiciuk: W tej temperaturze to już po fermentacji. Ale jak masz możliwość to przenieś jeszcze na dzień lub dwa do cieplejszego pomieszczenia żeby drożdze dojadły i posprzątały po sobie.
@Kiciuk: Do nagazowania użyj zwykłego cukru. Nie zrobi różnicy czy cukier czy glukoza. Na obecnym etapie po co chcesz dodawać laktozę? Ponawiam pytanie, jaki miałeś ekstrakt początkowy?
Max wczoraj miał jakiś atak szału i zwyzywał wszystkich dookoła za co, jak wieść niesie, właśnie został klasycznie wyjebongo z Juventusu ( ͡°͜ʖ͡°)( ͡°͜ʖ͡°)( ͡°͜ʖ͡°)
#piwo #piwowarstwo Jakie piwo 0% Wam najbardziej smakuje i dlaczego? Dodatkowo jakie piwo 0% jest dla Was najbardziej podobne w smaku do "oryginalnego" smaku jasnego piwa? Ze swojej strony dodam, że bardzo lubię Kormorana bezalkoholowego gorzka pomarańcza a z takich najbardziej podobnych w smaku do zwykłego pilsa to ostatnio bardzo posmakował mi Carlsberg 0% w puszce, bardzo podobny smak do alkoholowego piwa, jest goryczka, jest aromat piwa.
@HaSSaN: Nie kupuj żadnych hainekenów czy perlenbaherów 0%. To jest straszny szajs. Z takich fajnych i tanich piw bezalkoholowych to Miłosław IPA, Amber IPA bezlako, Grodziskie Mango ale bezalko lub wspomniany przez Ciebie Kormoran. Z droższych to PINTA MiniMaxi,
Uważajcie w Biedronce na wagę produktów. Wczoraj kupiłem moje ulubione warzywo czyli cebulę w opakowaniu 2kg ( ͡°͜ʖ͡°) już na kasie samoobsługowej zaczęło pikać ze waga nieprawidłowa. Nawet pracownik, który odblokował kasę lekko się zawiesił. Pomyslalem ze to błąd kasy. Przychodzę do domu i z ciekawości ważę - pokazuje 1.7kg (na samoobsługowej było 1.75kg). Mam nadzieję ze to tylko pojedynczy przypadek, ale następnym razem sprawdze wagę
@mpetrumnigrum czerwona też mam. Ale czerwona nie do każdej potrawy się nadaje. Ona ma słodszy smak. Z gazami nie mam problemów, obojętnie czy biała czy czerwona. @KupujacKarmeDlaKotaNieMajacKota no właśnie. Zawsze jest mniej niż więcej ( ͡°ʖ̯͡°)
hej #piwowarstwo jest jakiś sklep z wysyłką, który pozwala na drobne śrutowanie? Albo taki który jak im się zostawi komentarz, że chcesz bardzo drobno, to posłuchają? #piwowarstwodomowe
Po około 8 latach chcę wrócić do piwowarstwa domowego (to było moje wspaniałe hobby, zarzucone po urodzeniu się dzieci). Teraz chcę znów warzyć, na razie zrobiłem podpiwek ale chcę zacierać. Jeden szkopuł, po drodze spotkały mnie kłopoty zdrowotne i chcę robić tylko i wyłącznie piwo bezalkoholowe, czytaj niskoalkoholowe. Trochę zapomniałem jak się to robi i mam kilka pytań (niskoalkoholowego nigdy nie wykonałem).
Mam zamiar robić warki 12 l, niski zasyp słodowy z
@jsakic biab czy oplot to nie ma różnicy. Zalezy co masz pod ręką i jak Ci wygodniej. W worku bedzie na pewno szybciej. Pamiętaj zeby chmielic tylko na whirpool.
Siema, mam pytanie odnosnie chmieli ktorych nie używałem mam chmiel sorachi Ace 100 g , Citra 50g, i cascade 50g, poleci ktoś przepis z wykorzystaniem tych chmieli ? O ile para Citra i Cascade gości u mnie to Sorachi Ace mam pierwszy raz mam też nelsona sauvin 100g
Może Citra, cascade i własnie nelsona sauvin Wszystko pod NEIPE
@lukaschels: Sorachi Ace to dawno nie używałem, ale aromat koksa jeśli dobrze pamiętam. Ostatnio robiłem neipe Nelson, mosaic i sabro (wszystie 2023) (200 hopstand i 250 na zimno). Nelson trochę zdominował aromat ale ogólnie wyszła świetna ipa. Ogólnie nelson daje mocno kokosem (i trochę białymi owocami). Citra + Nelson będzie dobrym połączeniem. Do neipy to sypałbym 5g na 60 min, reszta hopstand i na zimno.
@lukaschels do neipy miekka. W sensie przewaga chlorków nad siarczkami. Wtedy będziesz miała taką lekko soczkowa i super pijalnia (krótką i delikatna goryczka)
Nastawiłem w poprzednią sobotę puszkę stouta od coppers+ciemny słod WES, dołożyłem SafeAle-S33 w poniedziałek miało jeszcze względną pianę, we wtorek widac było po pojemniku że została tylko obręcz na ściance.
Ile to jeszcze trzymać w fermentatorze?
Niestety nie posiadam drugiego do zlania.
Chyba nie będzie mi przeszkadzać jakby było lekko mętne.
Zgaduje że powinienem zmierzyć BLG przed przelewaniem by nie rozsadzić butelek jak nie dofermentowało?
Ponawiam pytanie, jaki miałeś ekstrakt początkowy?