Zjechałem do dwóch miesięcy w dół, poczytałem, niestety po drodze nie było zbyt wiele "na start" - mam pytanie czy zestawy oferowane na allegro na pierwsze piwo do czegoś się nadają czy lepiej złożyć coś z Waszą pomocą / w jakimś dedykowanym sklepie? Ogólnie chciałbym spróbować zrobić swoje piwo, zobaczyć z czym to się je, czy się spodoba i jak szybko zachce mi się następnego :) #piwowarstwo
@bartush: obczaj zestawy na naszej stronie - wywalone zbędne pierdoły, same konkrety z których korzysta chyba każdy piwowar (fermentory, rurka do rozlewu, kawałek węża, cukromierz i jedyna słuszna kapslownica ręczna - eterna (nie kupuj nigdy grety, jest bardzo wadliwa i urywa szyjki od butelek, generuje straty w piwie przy butelkowaniu))
@cozzezeszwecji: ja przetrąciłem wiele butelek przy użyciu grety, rozregulowała się i ramiona nie chodziły synchronicznie (używałem dwóch), o tym samym pisało nie raz wielu piwowarów na przeróżnych forach, więc warto się taką wiedzą dzielić :-)
@Blond_Ortograficzny: moją ulubioną przekąską do piwa są frytki z dyni pieczone w piekarniku, z piżmowej albo hokkaido, doprawiane papryką ostrą, mixem przyprawy do ziemniaków lekko i chilli, polecam gorąco ( ͡°͜ʖ͡°)
@jmyung: leci jak szalone, tutaj poszło w te 4min bo było mniej do przelania - ok 17l (zmieniłem gar dopiero co i mam nieogarnięte odparowanie), no a standardowe ~25l to 6-7 minut i nie ma żadnej potrzeby montowania pompki, chyba że budujesz jakiegoś hermsa ;)
@KHOT: Z tego co wiem YT ma mechanizm uśredniający master volume każdego filmu jaki tam wpada, obrabiając trzymałem się w przeciętnym zakresie i starałem się trzymać na podobnym poziomie intro i lektor, ale wezme to pod uwagę następnym razem ;-)
@jmyung: Do jutra jest rabat 20% na cały asortyment z racji black-week: szczegóły na naszym fanpage fb. Od soboty natomiast będzie rabat 10% na kategorię sprzęt, w tym wymienniki.
Zużycie wody przy płytowym jest mniejsze niż przy chłodnicy zanurzeniowej, z jednej prostej przyczny - płytowy jest efektywniejszy i robi to szybciej ;)
@jmyung: Żeby znać konkretne zużycie musielibyśmy wiedzieć ile litrów wody na pełnym ciśnieniu płynie z kranu na minutę. Co do tego o ile mniejsze jest zużycie, to jeżeli przy obu systemach chłodzenia puszczamy zimną wodę na pełnym ciśnieniu i przy chłodnicy zanurzeniowej proces trwa conajmniej 20 minut, a przy wymienniku ciepła mniej niż 5 minut, to znaczy, że zużycie wody przy wymienniku jest co najmniej 4 razy mniejsze
#piwowarstwo czas rozruszać taga bo jest środek tygodnia więc i tak nic nie warzycie ( ͡~ ͜ʖ͡°) pochwalcie sie jakie piwka wam wychodzą najlepiej a jakie najgorzej ( ͡°͜ʖ͡°)
ja zaczne - najlepiej mi wychodzą klasyczne stouty, nie dość że mam mega twardą wodę to jeszcze na dodatek to mój ulubiony styl piwa xD no i pszeniczniaki z reguły wychodzą mi
@stjimmy: London Ale III to piękna sprawa, na ostatniej saszecie zrobiłem przefermentowałem już jakieś 150l piwa, New England i East Coast IPA na nich po prostu zwalają z nóg ( ͡º͜ʖ͡º) @Peter_Mountain: Polecam kapsuły Ceviforte dostępne w każdej aptece, albo po prostu inny kwas askorbinowy w kapsułkach, apteczna pani zawsze coś tam znajdzie. W każdej kapsule masz 1000mg więc dawkowanie jest dziecinnie proste. Ja
Tydzień temu zabutelkowałem, butelki stoją w 24-25 stopniach (no innych warunków nie mam), dzisiaj patrze a tu karton mokry, od butelki po jakimś tyskim czy książęcym odpadło denko (najwyraźniej przez przypadek użyłem cienkiej bezzwrotnej- reszta butelek zwrotne). Wsadziłem jedną butelkę do lodówko, ochłodziłem do 14 stopni, po otwarciu syk i połowa piwa wykipiała tzn piana sie podnosiła. Co teraz zrobić? Tydzień refermentacji wystarczy? Zostawić jeszcze? Będzie się jeszcze gazowało czy już się
@rdsx: jeśli tydzień po butelkowaniu piwo wyłazi z butli to będzie problem, piwo będzie się nagazowywało jeszcze przez długi czas - kilkukrotne uniesienie kapsla na pewno nie załatwi sprawy. Ja bym obstawiał jakąś infekcję albo niedofermentowanie - sam długi czas fermentacji nie zapewni pełnego odfermentowania
prawidłowa ilość zadanych drożdży, wystarczające napowietrzenie przed fermentacją no i odpowiednia kontrola temperatury. Narazie pozostaje czekać i sprawdzać butelkę co pare dni, jeżeli nie było zainfekowane i wystąpiło tylko przegazowanie przez niedofermentowanie oraz zależy Ci na tym piwie, zawsze możesz je wypić odgazowując przy degustacji - zalewa się całą szklankę piany, czeka aż opadnie, dolewa kolejną porcję i tak dalej - prawie tak jak Czesi serwują pilsnera ( ͡°͜ʖ
#piwowarstwo piliscie to co sie nazywa BRUT IPA? wg opisu to brzmi jak Żubr (odfermentowane w #!$%@? do zera) z nawaloną citrą i co tam jeszcze. po co to komu w ogóle. już chyba wole milkszejkowe ulepy
@TOP___BK: piłem 3 pozycje jak narazie i żadna mnie nie zdobyła w zupełności. Skoro z nawet z 13blg początkowego może wyjść ~7% alko, a na końcu zero, nie ma żadnego ciała żeby alkohol skontrować, a chmiel wcale nie pomaga - w mojej opinii ten styl nigdy nie zdobędzie szerokiej publiki
Możliwe że po dodaniu whirfloc piwo jest na początku gorzko palące? Zlalem z gara do fermentora i jakiś dziwny ten smak. Pali na finiszu. Nie wiem czy dawać drożdże? #piwowarstwo
Cumple dwa pytanka: 1.Jaka opcje w kalkulatorach wybrac dla glukozy corn sugar, white (table)sugar, DME? 2.Czy mozliwe jest ze jezeli po cichej mam nadal 3blg (nie schodzi od ponad 3 dni) to musze ilosc z kalkulatora rozmieszac w 2,8l wody? (dla 16 litrow brzeczki 20,5*, 3BLG?)
Sorki, ze tak zameczam pod tagiem, ale nie wiem czy jeszcze trzymac na cichej, chociaz to pewnie nic nie zmieni, czy juz butelkowac z wieksza iloscia
@ssailorr: liczenie ekstraktu syropu raczej nie jest warte zachodu. Jak rozmieszasz glukozę w bardzo małej ilości wody to ze względu na znaczną różnicę gęstości mogą wystąpić problemy z odpowiednim rozmieszaniem roztworów, ale jeśli rozpuścisz glukozę w ilości 0,5l - 1l i wykonasz proces prawidłowo, nagazowanie będzie równomierne w każdej z butli.
Klasyczny protip na równomierne wymieszanie glukozy: 1. Do wiadra z którego będziesz dokonywał rozlewu wlej syrop glukozowy 2. Przelej z
Siemka, pierwszy raz (w swojej b. krotkiej karierze;) ) mam sytuacje ze burzliwa fermentacje drożdze zakonczyly pracę po 2 dniach, blg zeszlo z 13 na 5, piana opadla i z rzadko cos tam jeszcze bulka. Rzecza ktora mnie martwi to to ,ze dodalem drozdze do 24 l piwa a naopakowaniu bylo ze niby do 20l max (ale nie wiem na ile to aptekarskie podejscie, a na ile faktyczne przegiecie) drozdze rehydratyzowalem w
@ssailorr: więcej estrów, alkohole wyższe i inne niechciane związki, co nie oznacza oczywiście, że piwo będzie zepsute albo niepijalne ;) następnym razem zadbaj o to by zadawać drożdże w temperaturze niższej, mając na uwadze początkowy skok, gdy drożdże rozpoczynają pracę - pierwsze dni fermentacji są najważniejsze dla piwa
Czy ktos uzywa takiego filtra? dostalem gar warzelny z takim filtrem (pic rel.) zrobilem na tym druga warke i drugi raz mialem straszny problem z filtracja. I moje pyanko czy ja robie cos zle czy to jest po prostu slabe rozwiazanie? #piwowarstwo
@Gronie: Ten sprzęt bardzo dobrze działa, tylko należy go wgiąć do wnętrza tak, żeby od góry wyglądał jak owal. Jak się wciśnie do samego końca to wystarczy ok 4l wybicia (przenosząc zacier do kadzi filtracyjnej musisz pamiętać, żeby fermentor wypełniała woda powyżej tegoż sitka, zapobiega zapowietrzeniu) No i fajnie jest sobie rzucić troszke łuski.
A do chmielu też to znakomicie działa, można znacznie zmniejszyć straty po gotowaniu, szczególnie przy jakichś uber-chmielonych
@pisaszbespiura: Posłuchaj sobie podcastu Alchemii o New England IPA, bardzo dużo fajnych informacji odnośnie zasypu, doboru drożdży i chmielenia. Na zagranicznych forach możesz też znaleźć przepisy na ponoć udane klony Heady Toppera - amerykańskiego protoplasty NE
początek października, widok na niebo spod Chatki Puchatka po zmroku. Wizytę w tym miejscu gorąco polecam każdemu, niebo jak nigdzie indziej amatorskie #astrofoto robione GoPro ( ͡°͜ʖ͡°)
Siemka, mam pytanko co do chmielenia, czy podczas gotowania uzywiacie worezczków muślinowych do chmielenia (chmiel w granulacie), czy wsypujecie chmiel prosto do brzeczki? Druga sprawa, pokrewna, to czy na cichej (przy IPA/APA itp) chmiel wrzucacie w ww. woreczkach, czy sypiecie bez niczego wprost do fermentora?
@kamil876: Długo stosujesz hopspider? Ja z początku bardzo się nim zajarałem i po dłuższym czasie straciłem rachubę - pewnego razu nie użyłem, chmiel poszedł luzem i okazało się, że piwo było znacznie bardziej aromatyczne, stąd mam przekonanie, że jednak wydajność chmielenia podczas gotowania przy użyciu spidera spada
#piwowarstwo dzisiaj na garach pumpkin ale, poszło na zacier 2 kg pieczonej dyni hokkaido i spitfire niech ktos zapostuje modlitwę do matki boskiej filtracyjnej, bo czuję, że pierwszy raz w życiu może mi się przydać
@dakcts: mówią, że będą spadki na wydajności, ale nie raz zdarzyło mi się zacierać słody ześrutowane, które sobie troche poleżały (kilka miesięcy, może pół roku) i jest git ;)
#piwowarstwo