stowarzyszenie_przebudzeni via Android
- 0
@PMV_Norway w czasach gdy herbata była droga i transportowana ze wschodu - dostępna głównie dla szlachty - często ja podrabiano mieszając z czymś innym. Dlatego czym bardziej sfermentowana czyt. Ciemniejsza tym ciężej było podrobić. Właśnie dlatego czarna herbata przyjęła się na zachodzie gdzie na wschodzie mniej się jej pije i ceni się średni stopień fermentacji (utlenienia)
stowarzyszenie_przebudzeni via Android
- 0
@PMV_Norway kolejna ciekawostka. W Japonii powstał rodzaj herbaty zwany genmaicha. To herbata mieszana z ryżem preparowanym. Japończycy wymyślili to na potrzeby handlu z zachodem. Ryz był tani a herbata droga. Wmówiono Anglikom że to specjalnie wyselekcjonowana droga herbata. W ten sposób można było więcej na niej zarobić. W końcu sprzedawano ryż w cenie herbaty dzięki temu. Dziś to bardzo popularny i smaczny gatunek który z resztą polecam. Choć wielu ten ryżowy posmak
Dlatego każdy musi pomyśleć przekalkulować i dobrać strategie pod siebie