Wpis z mikrobloga

@kobiaszu: Sól sprawia, że chleb nie rozpływa Ci się i trzyma jako tako gare. A na glazurę i fajną kostkę to przed posmarować chleb delikatnie wodą z mąką ziemniaczaną a po wyciągnięciu spsikać trochę wodą czystą ;-)
@SCDarko: Niestety mam dość spory problem z robieniem bochenków jako takich, wszystkie mi się rozpływają po 12 godzinach wyrastania, dlatego robię w formie :/ Co to jest garowanie? Jaka musi być konsystencja chleba, żeby zrobić bochenek i w czym muszą wyrastać?

@SCDarko: Ciasto robię z ok pół kilograma mąki, do tego jakieś 150g zakwasu i wody "na oko"
@kobiaszu: W teorii za pomocą soli reguluje się szybkość wyrastania. Niestety nie ma to żadnej uniwersalnej proporcji gdyż to jak ciasto rośnie uzależnione jest też od jakości drożdży i konsystencji samego ciasta. Ktoś wprawiony po prostu dodaje "na oko" i jest git.