@imperator_tufutufu: Pierwsza myśl - jaki zacier? Koleś wrzuca zdjęcie jakiegoś mytego garnka.... No ale spoko po chwili zajarzyłem... :) Udanego warzenia :)
@Mis__Koralgol: zacierając na lenia podgrzewamy zacier do odpowiedniej temperatury np 63 stopnie. Musimy utrzymać taką temperaturę np przez godzinę, dlatego imperator obłożył gar polarem żeby temperatura wolno spadała
@imperator_tufutufu: co to za wynalazek witbier ipa? Słyszałem o american wheat a o nazwie składającej się z nazw dwóch zupełnie innych styli to nigdy.
@imperator_tufutufu: mam w domu 70 l zacieru do samogonki. Czeka na mnie od 1 grudnia, niestety jestem tak zapracowany, że nie mam czasu przerobić tego ma najlepszą homemade vodka ever. Jak się mobilizuje, to będzie pyszna palinka
@trollbuster: BJCP faktycznie nie wyróżnia takiego stylu witbier ipa, ewentualnie dopuszczone jest "Hybrid IPA/Belgian White" natomiast istnieje white ipa. Najprościej to jest po prostu witbier z wyższym nachmieleniem.
@imperator_tufutufu: Póki co jeszcze oficjalnie nie wprowadzono White IPA. Można na to spojrzeć z dwóch stron, albo jako "Imperial Witbier" czyli wit o podwyższonym ekstrakcie i zwiększonym chmieleniu, ale nacisk jest położony na "witbier-ową stronę mocy" albo jako "India White Ale", czyli IPA z dużym udziałem pszenicy, dodatkiem przypraw i użyciem drożdży do wita. Wszystko zależy od spojrzenia piwowara.
@imperator_tufutufu: a czy to czasem nie nazywa się White IPA?
Komentarz usunięty przez autora