Wpis z mikrobloga

@Jojne_Zimmerman: hmm jak dla mnie wielki + dla symfonii jest styl pisania. Na prawdę, tak jak symfonia to robi, tak powinno się robić. DI, piękny plugin do PHPStorma co wszystko podpowiada... Cud miód i dotkryna <3

Polecam
http://devsize.com/laravel-vs-symfony-5-steps-choosing-framework

Jest to wbrew pozoru potężny a zarazem łatwy framework :) Są generatory do wszystkiego, od kontrolerów, od entity jak i też całych bundli. Łatwo się połapać. Jedyny minus ode mnie ma to
  • Odpowiedz
@Jojne_Zimmerman: ja tam wolę phalcona, jeśli robisz jakiś własny projekt to polecam :P na plus phalcona zdecydowanie dokumentacja mocno rozbudowana i dla mnie lepsza niż symfony czy laravela + prędkość, dobre kilka razy szybszy, jesli jednak szukasz frameworka w którym potem chcesz znaleźć prace no to symfony 2 albo laravel i tyle
  • Odpowiedz
@kmicolo: czemu tylko do malutkich ? ma to co reszta, formy, system template, di i całą resztę, generatory też są, migracje itp itd, i tak dziś pisze się wszystko z jakiś frameworkiem na frondzie typu angular czy inny shit także tylko api potrzebujesz
  • Odpowiedz
@kmicolo: normalnie, przecież to rzuca normalnie exceptionami w phpie, to działa tylko jak rozszerzenie do phpa, przeciez php też jest napisane w C i jakoś je debugujesz
  • Odpowiedz
@kmicolo: a skąd wiesz że się pojawią ? :D zawsze mogę sobie pobrać kod frameworka, zedytować i skompilować, co za problem ? jest napisany w zephirze(język podobny do c# i php)
  • Odpowiedz
@Jurigag: jak gwarantujesz że nie robisz błędów a framework jest bezbłędny to zatrudniam cię za 10k xD właśnie, jak się do tego pisze testy kiedy potrzebujesz zamockować coś z fw?
  • Odpowiedz
@kmicolo: przecież phalcon to rozszerzenie do Pehapa takie samo jak PDO, czy inne obiekty w Pehapie.

Ale tak i czy siak, phalcon powoli odchodzi do lamusa z prędkością, bo nadchodzi PHP 7, jak i też istnieje hhvm - te dwa silniki dają takie same efekty jak kompilowany phalcon.

Dziwne? Jakim cudem? A ku#@% powiem że nie wiem. Rozumiem HHVM, bo prekompiluje kod. Ale PHP 7.0 jak to zrobił, że dorównał
  • Odpowiedz
@uirapuru: Nie jestem jakimś wielkim zwolennikiem Laravela, ale...

używa topowych w branży narzędzi (swiftmailer, twig, doctrine, monolog, phpunit).

Laravel domyślnie ma zintegrowane SwiftMailer, Monolog, PhpUnit, zamiast Twiga jest Blade a Doctrine'a Eloquent. Nie widzę problemu do podmiany tych elementów. Do tego Doctrine i Eloquent działają o oparciu innego wzorca. Eloquent jest ORM typu ActiveRecord (coś jak Django ORM lub Rails ORM) kiedy Doctrine to Data Mapper. Analogicznym ORM do Eloquenta jest
  • Odpowiedz
@Mortale:

Możesz wyłączyć w każdej chwili fasady, usunąć je, zmienić, stworzyć nowe. Ja np uważam je za fajny pomysł.

Wszystko możesz, ale głównym nurtem jest by używać ich. A nie mam zamiaru edytować każdej paczki z composera do laravela, by zmieniać ten sposób.

Dla mnie statyczne metody to zło, dla elementów które korzystają z innych elementów lub przechowują jakieś dane dotyczące requestu. To sprawia, że request nie ma własnego scope'a
  • Odpowiedz
@Mortale: globale są złe. mam nadzieję, że nie muszę tego tłumaczyć - rezanie po globalnych $request, $post, $session, $server i tak dalej jest również złe. To są podstawy i każdego się tego oducza w drugim tygodniu nauki o PHP.

No więc - fasady sprawiają, że wszystko za nimi jest globalnie dostępne jak globale.

Tyle w temacie.
  • Odpowiedz