Wpis z mikrobloga

Kochani mireczki/grażyny mam wielką prośbę do was. Mam 10 dni na sporządzenie wstępnego menu do restauracji w której będę zastępcą szefa kuchni. Wraz z szefem kuchni będę zmieniał co jakiś czas menu i doszlifowywał potrawy, dlatego mam prośbę abyście wysłali mi wasze propozycje, co chcielibyście zjeść w azjatyckiej restauracji, z naciskiem na japońską kuchnię. Będzie to droga restauracja, z potrawami za ok 80 zł, lecz dostałem wolną rękę aby z całej azji zebrać przepisy i wybrać takie, które jeszcze się nie za dużo powtarzają w restauracjach. Także kochani jeżeli znacie jakąś potrawę, lub chcecie wypróbować, lecz nie macie pieniędzy bądź składników z chęcią ją zrobię i opublikuję zdjęcie na moim instagramie i wykopku. Po otwarciu restauracji nie ukrywam mogą być jakieś zniżki dla wykopków. Restauracja się nazywa Sudomi i powstaje w Borówcu (15km od poznania)

#japonia #azja #chiny #indie #gotujzwykopem #gzw #kuchnia #foodporn #restauracja #japanfood #chinesefood
  • 19
@Karol_Bednarczyk: Ja bym chętnie zjadła 凉面 (liangmian-zimne noodle) albo 宮保鸡丁(gongbaojiding-kurczak słodko kwaśny), ale to chińskie potrawy. Jakby znalazły się w menu, to będę jednym z pierwszych gości, bo wprost kocham te dwa dania.
kiedyś jadłam japoński deser, nie wiem jak się nazywał, były to pomarańcze w galaretce na białym winie - fantastyczne, ps kiedy otwarcie to wpadniemy, no i przy takich cenach nie pogardę zniżka :)
Z japońskich to: Takoyaki - praktycznie nigdzie w Polsce nie do dostania. Ramen - pyszny, ale nie bardzo wypada żeby kosztował więcej niż 30zł. shabu shabu, sukiyaki - wymagają sporo specyficznego wyposażenia przy stolikach. Okonomiyaki - teoretycznie można przygotowywać w kuchni i podawać gotowe. Unagi kabayaki - podane na ryżu w w ładnym pudełku z laki. Buta shogayaki - tego też nigdzie w Polsce nie widziałem.

Ogólnie kuchnia japońska i dania za
@Malthan: shabu shabu tylko nie kojarzę, a do okonomiyaka będę namawiał szefa żeby kupił tepan yaki ;) Ogólnie zamierzam iść w stronę fusion kuchni, gdzie można poeksperymentować np Sarnina z jagodami goi, z grzybami nameko na mleczku kokosowym i soku pomarańczowym. Bogaci ludzie polecą na nazwy których nie znają, szczególnie się opowie że "gdzyby te rosną tylko na jednej wyspie w japonii" itp to polecą bez mrugnięcia oka :P, niestety też
@Karol_Bednarczyk: bez obrazy ale chyba nic z tego nie wyjdzie...chcesz zrobić niby japońskie dania, restauracja japońska a dania chińskie, mieszane lub jakieś eksperymenty. I tutaj jest problem. Jeśli chcesz zrobić coś na prawdę japońskiego, zrób to porządnie i poprawnie. Kilka dobrych dań jest lepszych niż 30 byle jakich. Potem wiele osób jada w "japońskich" restauracjach za 80 zł i więcej a po przyjeździe do Japonii zmienia zdanie i stwierdza, że jadła
@ama-japan: Popieram w pełni powyższą wypowiedź i dodam coś od siebie. Dopóki nie masz dobrego źródła z Japonii, które będzie Ci wysyłać mega paki ryżu (co się nie będzie opłacać...) nawet się w to nie baw. Jadłem w Polsce w wielu "japońskich" restauracjach i po przyjeździe do Japonii zatkało mnie już na lotnisku. Ryż robi wielką różnice :P

...jak chcesz się bawić we wszystko co azjatyckie to tak, jak radzą. Zrób
@ama-japan tu chodzi o kuchnie fiuson czy jak sie to pisze. glowny nacisk na nowoczesnosc. ciepla kuchnia bedzie dodatkiem do. sushi ktore bedzie na wysokim poziomie z wieloma rodzajami toro czy lososia. sushi jest glownym zawodem w polsce i wiem ze u nas sprzedaje sie gowno. kuchnia to miejsce gdzie mozna eksperymentowac z japonskimi grzybami nameko , jagodami goi itp.
@kafej666 taka kuchnie jaka ty mowisz to robie sobie w domu z pasji. praca to miejsce na eksperymenty i mam to w dupie czy jest bardziej czy mniej japonska. Sa elementy japoni i nowoczesnosci. nie powiem bede szefa namawial na tepanyaki zeby robic przy gosciach okonomiyaka czy przerozne owoce morza w jajku
@Karol_Bednarczyk: Witam :) W żadnym wypadku nie miałem zamiaru obrażać uczuć itp ale osobiście uważam, że lepiej będzie zrobić dobre meksykańskie żarcie albo jakieś przepyszne hamburgery z których zasłyniecie i tego Wam, jak najbardziej życzę !! i sam z miłą chęcią zjem !

Uważam jednak i jest to całkowicie osobista refleksja po pobycie w Japonii, że lepiej tego tematu w Polsce unikać... i taką właśnie radę będę dawał najbliższym mi osobą.
@kafej666: dopiero będę rozmawiał z szefem kuchni o szczegółach, mam nadzieję że się zgodzi na rasową typową kuchnie, ale bogate polaki nie będą chcieli jeść jajka z mąką i ośmiornicą, bo to nie wygląda na potrawę godną restauracji. Niestety takie doświadczenie mam po 3 latach pracy w japońskiej/koreańskiej kuchni. Takie bajerowanie teraz jest dla mnie nowością dlatego spytałem o rady i przepisy
@Karol_Bednarczyk: proponuję w opisie restauracji zamiast "japońskiej" dać "tradycyjna i nowoczesna kuchnia z dalekiego wschodu", wtedy nikt nie będzie miał za złe, że przyszedł na japońskie danie a dostał oryginalny miks.
W japońskiej telewizji jest taki program, w którym podróżują po świecie i uczą poprawnie wykonywać różne rzeczy. Było o ramenie, sushi, okonomiyaki, judo, karate itp. Przeważnie jeden z "reporterów" jest mistrzem w tej dziedzinie i przyjmuje się do owej restauracji
@ama-japan: dzięki za anegdotę, dała mi trochę do myślenia.... wyobraziłem sobie ten prawdziwy smak ramena i porównanie z europejskimi. Będę gwałcił internet, dopóki doputy nie znajdę japońskich potraw. Nie chodzi tu tylko o ramen ale także obiadowe dania jak różnego rodzaju Yaki.