Wpis z mikrobloga

Domowe wino wiśniowo-agrestowe

Składniki na 10 L nastawu 16%:
- 5,5 kg wiśni
- 1,5 kg agrestu
- 4 L wody
- 2,2 kg cukru
- pożywka z witaminą B
- pożywka KOMBI
- pektoenzym
- drożdże PDM

Polecamy:
- balon 25 L

Przepis:
Wszystkie owoce należy dokładnie umyć, czereśnie wydrylować i zmiażdżyć razem z agrestem. Zalać 2 L letniej wody, dodać pektoenzym i pozostawić w zamkniętym pojemniku fermentacyjnym na 24 h. Po tym czasie sok odcisnąć, a miąższ odrzucić. Do uzyskanego moszczu dodać resztę wody, drożdże oraz odpowiednią ilość pożywek. Porcję cukru podzielić na 3 dawki i dodawać odpowiednio: w pierwszym dniu fermentacji, 3-4 dniu i 7-10 dniu fermentacji. Pozostawić do fermentacji na 4-5 miesięcy, a następnie do leżakowania przez kolejne 4 miesiące.

Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #bodomowejestlepsze #winodomowejroboty #wino #pijzwykopem
Browin - Domowe wino wiśniowo-agrestowe

Składniki na 10 L nastawu 16%:
- 5,5 kg w...

źródło: comment_2NPWENWv913VV7cUMty0inoUNJLg7zt9.jpg

Pobierz
  • 2