Wpis z mikrobloga

Mirki pytanie mam poważne. A nawet dwa.
1) Jak bardzo trzeba przesadzić z cukrem, żeby były granaty? Jak robię stout i gazuje koło 1.8 to musiałbym przesadzić ponad dwukrotnie tak? (bo niektóre mają po 3.5-4.0)

2) Te jednostki przy kalkulatorach (np. ten co Kopyra polecał) to co to jest? blg? Jakbym chciał butelkować bez cukru (przed dofermentowaniem brzeczki wleewać do butelek) to jak mam to przeliczyć? #piwowarstwo
  • 11
@baltazarbaltazarowiczzewakin: 1 stopień Ballinga (skrót: °Blg) = gęstość takiego roztworu cukru w temperaturze 20 °C, który zawiera 1% cukru (wagowo), czyli 10 g cukru na 1 kg roztworu. W przybliżeniu 10g cukru na 1 L. Oznacza to, że w butelkach drożdże mogłyby dojeść maksymalnie 1 BLG aby nie było obawy o granaty. Moim zdaneim trochę apteczne wartości. Jeśli nie zrobiłeś wcześniej FFT, to się za taką metodę nie zabieraj