Wpis z mikrobloga

Domowe wino lawendowo-jagodowe

Składniki na 10 L nastawu:
- 4 kg jagód
- 300 g rodzynek
- pół szklanki kwiatów lawendy
- 2,5 kg cukru
- 4 L wody
- 4 g regulatora kwasowości
- drożdże do wina Burgund
- pożywka dla drożdży winiarskich

Polecamy:
- balon 15 L
- pojemnik fermentacyjny

Przepis:
Owoce dokładnie myjemy, delikatnie zgniatamy i umieszczamy w balonie fermentacyjnym. Rodzynki zaparzamy i po paru minutach dodajemy do balonu. Lawendę zaparzamy w 200 ml wody i po wystygnięciu całość również przelewamy do balonu. Uzupełniamy wodą oraz syropem cukrowym. Dodajemy drożdże i pożywkę oraz dokwaszamy regulatorem kwasowości (mieszaniną kwasu gronowego, jabłkowego oraz cytrynowego). Całość pozostawiamy do fermentacji na 10 dni, następnie odciskamy miazgę i poddajemy dalszej fermentacji. Jest to też czas na skorygowanie smaku (dokwaszenie, dosłodzenie). Kiedy wino będzie sklarowane, możemy zacząć degustację.


Smacznego!
...bo domowe jest lepsze!

#browin #bodomowejestlepsze #wino #winodomowejroboty #pijzwykopem
Browin - Domowe wino lawendowo-jagodowe

Składniki na 10 L nastawu:
 - 4 kg jagód
...

źródło: comment_NI2u8Zs5MjUiYyNwlTRlQpeufqxYjjOG.jpg

Pobierz
  • 12
@CyganskiKsiaze: odpowiedź od Izy, bo to jej ulubione wino :)

Ogólnie biorąc można tylko nie widzę sensu, bo żurawina droższa, a w tym winie jednak będą inne smaki dominowały więc i tak jej nie będzie czuć.
Rodzynki nadają słodycz i nadają mu ładny charakter, uwypuklają jagodowy posmak (bo jagody nie mają bardzo dużo aromatu przy fermentacji) po to są właśnie rodzynki. Żurawina mało co tu wniesie.