Aktywne Wpisy
NarcoPolo +128
Najgorsze jest to #!$%@? okłamywanie siebie.
- Skończą się wakacje to przestanę pić ( w szkole byłem #!$%@? codziennie)
- Zrobię prawko to przestanę pić ( po 3 miesiącach mi zabrali za jazdę po pijaku)
- Pójdę do pracy to przestanę pić ( w robocie byłem #!$%@? non stop)
- Zakocham się to przestanę pić ( wystarczył pierwszy poważniejszy kryzys żebym zachlał, a na koniec i tak wszystko #!$%@?łem i po miłości)
- Skończą się wakacje to przestanę pić ( w szkole byłem #!$%@? codziennie)
- Zrobię prawko to przestanę pić ( po 3 miesiącach mi zabrali za jazdę po pijaku)
- Pójdę do pracy to przestanę pić ( w robocie byłem #!$%@? non stop)
- Zakocham się to przestanę pić ( wystarczył pierwszy poważniejszy kryzys żebym zachlał, a na koniec i tak wszystko #!$%@?łem i po miłości)
Ytarka +77
Kurcze, miałam iść spać ale chyba pójdę schudnąć XD
Jak miałam kilka lat i byłam bezmozgim yeti, krzyczałam coś do randomowych ludzi z balkonu i od razu się chowałam, taka byłam wyszczekana, pewna siebie i zabawna ( ͡° ͜ʖ ͡°) no identyko jak @Blackol12
Jak miałam kilka lat i byłam bezmozgim yeti, krzyczałam coś do randomowych ludzi z balkonu i od razu się chowałam, taka byłam wyszczekana, pewna siebie i zabawna ( ͡° ͜ʖ ͡°) no identyko jak @Blackol12
Uwarzyłem sobie piwo. W stylu PPA (polish pale ale) na sterydach. Wszystko poszło okej. Piwo miało ~18blg. Chciałem mocniej nagazować, więc dawałem cukru tyle, żeby wyszło 3.0 z kalkuratore (tego co kopyr polecał). Minęły 3 tygodnie i piwo nie jest nagazowane jakoś bardzo. Przy takim blg trzeba dodawać drożdże do refermentacji?
Druga sprawa piana: to piwo, ale też inne mają słabą pianę. Jak to poprawić?
#piwowarstwo
Ale za bardzo się nie znam.
Jak zacieram na lenia to zawsze jest super sprawa, a jak już robię step mash to jest słaba. Za długo pewnie trzymam w przedziale 45-60* i kolejne ze step mash będę się starał zrobić tak, żeby skrócić zacieranie w tym zakresie. Zobaczę czy będzie poprawa.
@RobaxX: Możliwe, że też mało czasu się gazuje. Ale nie będę czekał dwóch miesięcy przecież ;). Ale nagazowane jest już. Tylko mniej niż chciałem. A piana szybko opada po prostu.
@Nebayh: Właśnie tak myślałem, że wypadałoby dodać, bo one już zmęczone. Jak zbiorę po burzliwej i później dodam z tego samego piwa do refermentacji to będzie okej?
Co ma wpływ na pianę?
1) Tak, będzie ok. Aczkolwiek przy 18Blg gazować się dość długo może.
2) m in. przerwa beta-glukanowa, jakość oraz rodzaj słodu, chmielenie, drożdze, alkohol (w Twoim wypadku wysoki) i #!$%@? wie co tam jeszcze.
@RobaxX: To piwo jest nagazowane. Z tym nie ma problemu. Tylko chciałem mocno i niby tyle dodałem cukru. Ale może to mi się tak tylko wydaje.
@Nebayh: A to aż tak się nie będę bawił. Dzięki
http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna
Butelki większość jest w piwnicy( bo tam jest dużo miejsca) temperatura koło 17-18 stopni. Później lodówka przed otworzeniem albo i czasem bez. Kilka do szafki i później przed otworzeniem do lodówki.
Kilka też po