Aktywne Wpisy
Gmeras +29
Właśnie wylądowałem z rocznym synem w szpitalu. Zanim tu trafiłem to spotkałem 3 konowałów. Pierwszemu można jeszcze wybaczyć bo to była niedziela według mnie na pediatrię przebadała syna ok w tym dniu miał mokry kaszel stwierdził zakażenie wirusowe oraz stan zapalny w uchu ( na to według mnie antybiotyk się wprowadza) no dobra wizyta kontrolna we wtorek poniedziałek stan już delikatnie gorszy dochodzi gorączka i katar. We wtorek pediatra nie widzi nic
Potifara +13
Chciałem napisać, że trwa zażarta walka między freakowymi federacjami o pozyskanie znanej internetowej persony..., ale z racji, że doszło do medialnego porozumienia między trzema największymi potentatami, byłoby to dość spore faux pas. A ta persona to najpopularniejsza polska męska prostytutka, Maksym Wołczyk. Nie ma żadnej umowy, tym samym nie można brać niczego za pewnik, ale w tym momencie najbliżej mu do CLOUT MMA. Będzie debiut i potencjalnie dość ciekawy dodatek do świata
I mam też pytanie: dodawał ktoś suszoną śliwkę albo cynamon na cichą? Porady poproszę. #piwowarstwo
@PIWOWARSTWO podzielisz się recepturą?
RIS jest bardzo wdzięcznym stylem, w którym receptura stanowi drugoplanową rolę. Najistotniejsze to posiadać silną gęstwę (lub ze 2-3 paczki sucharów) oraz dać mu dużo czasu.
Na 10kg zasypu 600-800gr słodów czekoladowych i palonych nada piwu zdecydowany charakter :)
Cynamon - koniecznie w laskach. No i nie za dużo, 2-3 laski max, jest intensywny i jak przesadzisz, to będzie się długo układał.
Śliwki też można użyć, ale poza wersją wędzoną
Niezależnie od przepisu na pewno mogę serdecznie polecić drożdże WY1728 scottish ale, znakomicie sobie radzą z fermentowaniem wysokiego ekstraktu [moje 24blg w 14 stopniach
Na polskim rynku np Osteroida z Birbanta jest fajnym przykładem użycia ostryg w stoucie, choć to chilli tam trochę zbędne.
@BrowarPERUN: Niby drugorzędna, ale warto się zainteresować. A jakbym wziął sobie recepturę na jakiegoś fajnego stouta, albo nawet milk stouta i podwoił składniki to by było?
A co do cynamonu to rozumiem, że
jest trochę na internetach sprawdzonych receptur, choćby tu:
http://www.wiki.piwo.org/Russian_Imperial_Stout,_Jacek_Michna_(szop007)
na forum w notatkach albo w przepisach też się trochę tego znajdzie.
wbrew pozorom, to nie jest trudne piwo, szczególnie gdy masz jakieś chłodne pomieszczenie (rzędu 15-16C), bo na początku fermentacja potrafi ruszyć z kopyta i podgrzać brzeczkę.
U mnie warki były na 25l, ale te 5l dużej różnicy nie robi. Cynamon w wielkości 7-10cm, 3
głupie pytanie- ten cynamon to na cichą?
tak, można na cichą
można też na whirlpool