Wpis z mikrobloga

@Luczexx ja mam grzewcza, nie indukcja, dziala. Max waga ca 35kg, wiecej nie mialem okazji grzać. Mam troche pofaldowane dno gara, wiec sa straty, ale moja jakos daje rade, poki co
@mat159: ja zaczynałem na 40 litrach, po kilkudziesięciu warkach przerzucam się na 20 litrowy
ilu litrowe warki warzysz? no własnie, łatwiej to przechowywać, łatwiej to umyć, mało kto warzy 38 litrów piwa
warzył na płycie elektrycznej?


@Luczexx: warzył, garnek 30l, bardzo topornie to szlo, dlugo sie nagrzewał, ciężko było z utrzymaniem temp, fakt że płyta dość stara. Jeżeli będziesz miał podobne problemy to polecam dokupić grzałkę 2 kW za 50zł - rewelacyjną robotę u mnie robiła. Jak koledzy wyżej piszą 20l bez sensu bo nalejesz 18-19l, z czego 2-3 wyparują i zostanie 15 a fermentator 30l w który lejesz 20-25l.

@mat159: czego
@LowcaAndroidow: @Nivele: jak warzycie warki ~20l to trzeba mieć te parę litrów więcej bo przy gotowaniu odparuje. No chyba że rozcieńczacie, co oczywiście jest ok, bo sam tak robiłem i wychodziły dobre piwa, ale potem jednak wolałem mieć większy gar żeby bez rozcieńczania robić warki 23-25l.
Nie nalegam na 40l, ale widzę po sobie że jest wygodny - nic nie wykipi. No i jest perspektywiczny, nawet przy ewentualnej odsprzedaży powienien