Wpis z mikrobloga

Dobra, to po kolei.
Znalezisko mówiło że "nie odpowiadamy na trudne pytania" a wcale tak nie jest, bo wystarczy w nie wejść by zobaczyć tam dyskusję, co zauważyło 519 zakopujących.

Na końcu testy, ale najpierw kilka słów wyjaśnień:
1. Ani razu nie użyliśmy określenia "certyfikat Onetu", bo ten nie wydaje żadnych certyfikatów. Na poparcie naszego zużycia gazu podaliśmy badania przeprowadzone przez AGDLab, z których wyszło że nasze płyty zużywają 30-50% mniej gazu od tradycyjnych. Tak się składa że portal ten należy do Grupy Onet.
2. Dodatkowo (co podkreślamy) hasło o 50% niższym zużyciu wzięło się po serii badań własnych. Bez tego nie moglibyśmy posługiwać się takim hasłem.
3. Niższe zużycie jest potwierdzane przez wieeelu klientów, wystarczy spojrzeć na facebooka. Podajemy to źródło, bo tam są prawdziwi ludzie z imieniem, nazwiskiem, zdjęciem i historią a nie tak jak na anonimowych forach.
4. Nie ma instytucji które przeprowadziłyby takie badania i potwierdziły to certyfikatem. Nawet wspomniany przez niektórych TUV odmówił.
5. Szkoda, że nawet gdy oficjalnie ustosunkowaliśmy się do sytuacji to w powiązanych zminusowano naszą odpowiedź, by nikt jej nie zobaczył.

A teraz testy:
Proces gotowania założony na potrzeby testu:
10min - grzania na pełnej mocy na dwóch palnikach, by zagotować wodę
1h - typowy czas gotowania obiadu i podtrzymywania temperatury w dwóch garnkach

Do gotowania użyto dwóch garnków: 2L oraz 1L.
W teście brała udział płyta gazowa Solgaz GPC 3+1 oraz kuchenka jednego z producentów AGD. Wyznacznikiem zużycia jest przepływomierz, którego zdjęcia robimy przed rozpoczęciem gotowania, po 10min, 15min, 30min oraz 1h.

Warunki w jakich przeprowadzono testy:
Temperatura w pomieszczeniu 18 C
Temperatura wlewanej wody ok 17 C, widać na zdjęciach
Gaz GZ-50

Wyniki w skrócie tutaj

Z czego wynika zużycie gazu mniejsze niemal o połowę?
1. Po nagrzaniu się płyta przechodzi w cykle (podobne jak w żelazku). Co oznacza że co jakiś czas odcina gaz na chwilę, by nie zużywać go cały czas, a jak wystygnie minimalnie to włącza grzanie spowrotem.
2. Do gotowania polecamy używać naszego "darmowego pola". Jest to jeden palnik oznaczony pasami, który ogrzewa się tylko i wyłącznie na cieple pozostałych palników, które przecież i tak musi gdzieś uciec.

TL;DR
Nasza płyta gazowa typu GPC bez problemu zużywa 50% mniej gazu niż tradycyjna kuchenka. Im dłużej gotujesz, tym więcej wchodzi w cykle i tym bardziej oszczędza gaz.

Mamy nadzieję że wszyscy wykopujący pierwsze znalezisko równie ochoczo wypromują i to, bo przecież zależało im na wyjaśnieniu i dojściu do prawdy, a nie tylko aferze. Prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poniżej zdjęcia:
Na starcie:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 10min:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 15min:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 30min
- temperatura wody
- stan gazomierza

Po 60min:
- temperatura wody
- stan gazomierza

Tutaj grafika


Miłego weekendu!

Obraz w lepszej jakosci do pobrania: https://dysk.onet.pl/link/9aH37
#solgaz #afera #wyjasnienie #matematyka

Znalezisko: http://www.wykop.pl/link/3538343/solgaz-jednak-mial-racje/
SOLGAZ - Dobra, to po kolei.
Znalezisko mówiło że "nie odpowiadamy na trudne pytania...

źródło: comment_dVxsCalDEbyeLBdQKzK9cIV2sGmtZhJY.jpg

Pobierz
  • 160
  • Odpowiedz
@SOLGAZ: cała ta oszczędność polega na tym, że wyłączyliście drugi palnik gdzieś w 20 minucie (między 15 a 30 nie wiem dokładnie, bo tego nie widać) i korzystaliście tylko z tego "pola darmowego". Jak paliły się oba palniki to zużycie gazu było podobne, nawet na małą korzyść zwykłej kuchenki. Jak ma się mały rondelek to jest ok, ale jakby się gotowało np makaron, a na drugim palniku sos i używało cały
  • Odpowiedz
@SOLGAZ: Z drugiej strony będąc zupełnie szczerze zainteresowany waszym produktem ten test nie wypada korzystnie przy moim sposobie użytkowania i takich informacji nie znalazłem (przyznam nie szukałem, bo do zakupu się dopiero przymierzam, ale to już jest wprowadzenie w błąd). Przeważnie jadam w knajpach, lub zamawiam gotowe, więc niezbyt często zdarza mi się korzystać dłużej niż 15 minut. Przeważnie podgrzanie czegoś, zagrzanie wody na kawę czy herbatę (tak, wolę czajnik tradycyjny
  • Odpowiedz
@miszczo997: jeżeli produkt jest w jakiś sposób innowacyjny i nikt raczej testów dla takich produktów nie przeprowadza, to w jaki sposób chciałbyś je przeprowadzić? mogę się założyć, że ten gość który tak płacze o te testy i tak nie jest potencjalnym klientem, bo ktoś kto nim jest nie rzuca sie na portalu ze śmiesznymi obrazkami o certyfikaty. jeżeli poważnemu klientowi firma nie odpowiada to nie zwraca uwagi na jej produkty i
  • Odpowiedz
@SOLGAZ: Bardzo ładnie odparliscie te bezpodstawne ataki, jednak moim zdaniem powinniście nakłonić jakiś instytut albo uczelnie do przeprowadzenia takich badań abyście mogli przy haśle o 50% mniejszym zużyciu podawać odsyłacz do nazwy tych badań tak jak to robi wielu producentów.
  • Odpowiedz
@SOLGAZ: Na fotkach ciężko coś zobaczyć.
Przy takim teście ważna jest również uzyskana temperatura gotowanej wody. Powinny być 2 identyczne garnki z identyczną ilością wody. Tego mi w tabelce brakuje.
Nie wątpię, że kuchenka mniej pali od innych, po prostu spalanie jest dużo sprawniejsze. To zgazowywanie gazu, z tego co rozumiem. Piece zgazowujące również mniej palą w stosunku do tradycyjnych.
  • Odpowiedz
@SOLGAZ: Jak znam życie, niektórym smutnym ludziom, lubiącym szukać rozrywki w drążeniu afer poprzez wwiercanie się w dupę znanym wykopkom, to wciąż za mało ( ͡° ͜ʖ ͡°).
  • Odpowiedz
@SOLGAZ: bez urazy, ale od strony technicznej eksperyment leży. Gdzie powtórzenia? Jakie garnki zostały użyte? Czy sprzęt stanowiący kontrolę jest w pełni sprawny i nowoczesny? Czy otrzymamy podobne wyniki w temperaturze pokojowej? Jaka była wielkość i ustawiona moc palników?

Dlatego takimi rzeczami zajmują się poważne instytucje. Zasada jest taka, że bez twardych warunków i kontroli eksperymentu, to możesz sobie zrobić każdy eksperyment, a wyniki wyjdą jakie chcesz. W domu, to ja
  • Odpowiedz
@staskowsky: chodzi o to, że to solgaz powiedział o mniejszym zużyciu gazu, a na zapytanie o poparcie tego czymkolwiek, wyjeżdża z komentarzem bordo i opiniami na facebooku. To co zostało wrzucone powyżej to też jakaś kpina, a nie rzetelny dowód.
  • Odpowiedz
@SOLGAZ Kiedy na laborkach na polibudzie wychodziły mi dziwne rzeczy pomagał mi najlepszy program do analizy danych i modyfikacji wykresów - PaintLAB. Też używacie tego potężnego softu?
  • Odpowiedz