Wpis z mikrobloga

Ale to jest dobre, aż ch...
Zrobiłem z żoną chleb keto i powiem wam, że wyszedł bardzo smaczny zamiennik chleba, w dodatku bardzo prosty.
400g mąki migdałowej (można zmielić samemu migdały)
100g orzechów włoskich (my podprażyliśmy i zmieliliśmy - wyszło masło orzechowe ( ͡º ͜ʖ͡º) )
20-30g babki jajecznej (następnym razem dam więcej trochę)
5 dużych jajek
łyżka stołowa oleju kokosowego
Niepełna łyżka stołowa octu jabłkowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
ziarna słonecznika, pestki dyni i brązowy len
Wykonanie: mokre zmieszać osobno, suche zmieszać osobno, a później zmieszać wszystko razem widelcem. Do foremki, posypane ziarnami i do rozgrzanego piekarnika na 150 stopni. Piec 60 minut.
Następnym razem planujemy dodać czosnku w proszku i zmielonego kminku. Będziemy jeszcze eksperymentować. #dieta #keto #gotujzwykopem #chlebdomowy
woytas - Ale to jest dobre, aż ch...
Zrobiłem z żoną chleb keto i powiem wam, że wysz...

źródło: comment_25fmP0piQTJd438EiDKCcAlkUo1wf5DG.jpg

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
@woytas: Najs, #bojowkapiekarska wita :)
Babka jajeczna, jest chyba bardziej znana jako babka płesznik.
Żadnej wody nie dawaliście? Zastanawiam się, z czym się babka związała. Chyba że tylko sobie wyciągnęła z białek.
  • Odpowiedz
  • 0
@tptak: nie dawałem wody i chleb wyszedł zwarty ale trochę kruchy. Z płynów była też śmietana i trochę octu. Żona się zastanawia czy nie było sensu dodać wody ale nie jestem pewny czy trzeba. Następnym razem spróbuje dodać jedno jajko więcej.
  • Odpowiedz
@zielakowy: łupiny nasion. Inna nazwa to babka płesznik, po angielsku psyllium husks. 20 g potrafi wchłonąć jakieś 250-300 g wody i formuje żel, na którym w zasadzie rośnie ten chleb. Nie wiem co to keto, to dużo tłuszczy, mało węglowodanów? W kwestii pieczenia, możesz obserwować rzeczy bezglutenowe, bo patrząc na ten chleb, ogólne zasady są podobne, tylko mąki inne: https://breadcentric.com/2017/01/09/gluten-free-burger-rolls-bezglutenowe-bulki-burgerowe/
@woytas: może nie być potrzeby wody, ale możesz spróbować. Podejrzewam,
  • Odpowiedz
@tptak: aaaa ok, psyllium husks i wszytsko jasne :-) dzieki. tez uzywam do buleczek. tak keto to malo wegli a duzo tluszczy czyli uzywa sie glownie maki migdalowej lub kokosowej.
  • Odpowiedz
@tptak: 3 w 1. chorobowa bo pomaga na na wiele schorzen m.in na rozne schorzenia mozgu tj epilepsja, Alzheimer itp, pomaga ludziom z IO czy cukrzyca, jest coraz wiecej badan teraz prowadzonych gdzy byc moze nawet moze pomagac w niektorych przypadkach z rakiem ( http://www.ketonutrition.org/# ). Dobrowolona bo czesto ludzie decyduja sie aby schudnac i jest to w wiekszosci przypadkow bardzo skuteczne. ( http://www.ketogenic-diet-resource.com/ )
Polecam poczytac nawet z czystej
  • Odpowiedz